Untire app leert patiënten omgaan met vermoeidheid

Veel kankerpatiënten hebben door hun ziekte en de medische behandelingen last van extreme vermoeidheid. Zelfs na hun ziekte kunnen ze daar nog jarenlang hinder van ondervinden. Tired of Cancer ontwikkelde Untire, een app die patiënten helpt om om te gaan met vermoeidheid.

Een douche nemen of een maaltijd koken voor het gezin. Kleine, dagelijkse handelingen, kunnen voor veel (ex-)kankerpatiënten een enorme opgave zijn. "Maar liefst 30 tot 40% van de patiënten ervaart vermoeidheidsproblemen nog jaren na de behandelingen", zegt Door Vonk. Zij richtte in 2012 samen met dr. Bram Kuiper, voormalig directeur van het Helen Dowling Instituut, Tired of Cancer op. Op basis van bewezen psychologische en bewegingstherapieën ontwikkelden zij een laagdrempelige methode om met de vermoeidheid om te gaan. Dit heeft vormgekregen in de app Untire.

Managen van energie

Untire is geen therapie, maar een zelf-managementprogramma. Gebruikers krijgen een dagelijks programma met uiteenlopende informatie over factoren die voor vermoeidheid zorgen. Daarnaast bevat de app ook stressreductie-oefeningen, bewegingsadviezen en schrijf- en reflectie-opgaves. Gebruikers doen iedere week een meting om aan te geven wat de status van hun vermoeidheid en mate van geluk is.

Hulp van coaches

Een app ontwikkelen kost geld. Vonk en Kuiper staken eigen geld in het project, maar deden ook een succesvolle subsidieaanvraag via het mkb-instrument van Horizon 2020. Met Horizon 2020 wil de Europese Commissie wetenschap en innovatie stimuleren in het bedrijfsleven. Het programma is bedoeld voor innovatieve, internationaal georiënteerde mkb'ers die ambitie hebben om te groeien. Een financiële opsteker, maar het was meer dan dat. "Bij de toegekende subsidie zaten 12 coachingsdagen", legt Vonk uit. "Via het Enterprise Europe Network (EEN) kwamen we in contact met coaches die ons veel over business development konden vertellen."

Naar het buitenland

De missie van Kuiper en Vonk is om Untire wereldwijd uit te rollen, en daarmee zoveel mogelijk kankerpatiënten te helpen. Maar waar begin je? Vonk: "RVO.nl bracht ons via de Netherlands Business Support Offices (NBSO) en EEN in contact met verschillende ziekenhuizen in Engeland en Spanje. Zij openden daarmee veel deuren voor ons. Het gaf ons bovendien inzicht in hoe de markt in andere landen werkt. Meerdere organisaties in Engeland bieden Untire inmiddels aan hun patiënten aan. Hopelijk sluiten er de komende tijd steeds meer organisaties en ziekenhuizen aan. Dankzij RVO.nl hebben we inmiddels ook contacten in de Verenigde Staten."

 

08-10-2019