Nederlandse startup komt met oplossing voor trillende armen

22 miljoen mensen wereldwijd hebben last van hevige onvrijwillige trillingen in de armen, ook wel tremor genoemd. Hierdoor kunnen mensen met de ziekte van Parkinson moeilijk eten en drinken. Het Delftse STIL B.V. bedacht een methode om de trillingen te onderdrukken. Met hulp van RVO maken ze hun anti-tremor brace samen met internationale partners klaar voor de Europese markt.

Het begon allemaal als een afstudeeropdracht aan de TU Delft, waar CEO IJsbrand de Lange van STIL Werktuigbouwkunde studeerde. Hij zag de trillende handen van mensen met Parkinson vooral als een technisch probleem en zocht naar een oplossing. Medicijnen tegen tremor werken lang niet altijd. Of ze onderdrukken maar een deel van de tremor, met bijwerkingen. Veel mensen nemen om die reden geen medicatie. De Lange bedacht een nieuwe techniek om de trillingen te onderdrukken en de arm te stabiliseren. In 2017 werkte hij dat idee verder uit in zijn eigen onderneming STIL B.V. Daar ontwikkelt hij een pols-brace die via ‘anti-trillingen’ een tremor in de arm kan onderdrukken.

Probleem groot door vergrijzing

Volgens De Lange biedt de brace een mooie uitkomst voor mensen met de ziekte van Parkinson of Essentiële Tremor. Ongeveer vijf % van de mensen boven de 65 en tien % boven de tachtig krijgt last van zo’n trilling. Met de vergrijzing neemt dit probleem alleen maar toe, maar er is nog geen goede behandelmethode voor. De Lange: “Mijn afstudeeropdracht was vooral technisch georiënteerd. In de ‘echte wereld’ kom je met zo’n innovatie voor nieuwe uitdagingen te staan. Vooral gebruiksvriendelijkheid mag je niet onderschatten. Zo moet de brace comfortabel zitten en praktisch zijn in dagelijks gebruik. Daarom is er tijdens de ontwikkeling nauw samengewerkt met patiënten, om zo een product te ontwerpen dat ze daadwerkelijk willen dragen.”

SIB coachingsvoucher

De Lange kwam via een bijeenkomst van YesDelft! in contact met RVO en belde ze op om over de mogelijkheden te praten. Zo kwam hij via de SIB coachingsvoucher van RVO met een ondernemer in contact die in een soortgelijke markt opereert. Deze keek in 3 sessies hoe STIL zich het beste internationaal kan positioneren. De informatie was volgens De Lange ontzettend bruikbaar. “Als je zelf marktonderzoek doet naar exportlanden, ben je maanden bezig met mensen bellen en valideren. En dan kom je alsnog niet zover als in een paar uur met een ervaringsdeskundige om tafel.”

EEN en Eurostars

RVO adviseerde STIL ook via het Enterprise Europe Network ( EEN) samenwerkingspartners te zoeken die kennis en kunde kunnen toevoegen. EEN bestaat uit meer dan 600 organisaties die actief zijn in 60 landen en heeft veel ervaring op het gebied van wet- en regelgeving en CE-markering.

Ook wees RVO De Lange op de mogelijkheden van Eurostars. De ontwikkeling van medische apparatuur is een lang en kostbaar traject, vooral vanwege het nodige wetenschappelijk bewijs. Europese subsidies zoals Eurostars helpen deze ontwikkeling te versnellen in samenwerking met internationale partners. RVO heeft STIL uitgelegd hoe deze subsidie werkt en gaf advies.   

Samenwerking met Europese spelers

Via Eurostars ging STIL samenwerkingsverbanden aan met 3 Europese spelers en kwam in contact met het Fraunhofer Instituut (IBMT) in Duitsland. Dat had al ervaring op het gebied van tremor onderdrukken en hielp mee aan de hardware-ontwikkeling van het apparaat. EEN zocht hier voor STIL een Duits mkb-bedrijf bij: Senetics. Daarnaast haakte nog een Zwitserse universiteit (FHNW) aan om samen de brace tot een succes te brengen. Begin 2020 zijn de 3  partners met de projectontwikkeling gestart. Voor De Lange komt zo een jongensdroom uit. “Ik was als kind al gefascineerd door techniek en wilde uitvinder worden. Nu kan ik als ondernemer met zelf ontwikkelde medische technologie mensen een beter bestaan geven. Dat is geweldig inspirerend. Ik kan niet wachten tot de STIL brace op de markt is en daadwerkelijk miljoenen mensen kan helpen.”

Doe mee

Bent u mkb-ondernemer in de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector en werkt u daarbij samen met partners in andere landen? Maak dan net als STIL gebruik van EEN en Eurostars.

Meer informatie

 

05-10-2020