Met niets een bedrijf opgebouwd

In 2016 liep Rosanne Emid met 6 sampletassen winkels in Rotterdam en omgeving binnen om haar product aan de man te brengen. Binnen één maand had ze twee verkooppunten en moest ze fors aan de bak om aan de vraag te kunnen voldoen. “Die verkooppunten gingen mijn tassen op social media promoten, daar had ik toen nog geen kaas van gegeten.”

Rosanne komt uit een creatieve familie. “Mijn moeder maakte de mooiste dingen van allerlei stoffen. Ik zelf begon voor mijn toen nog twee dochters, inmiddels drie, canvas school- en zwemtassen te maken. We hadden het niet breed, dus ik ging zelf aan de slag, ook voor de vriendinnen van mijn dochters.” Rosanne gaf haar liefde voor ontwerpen en stylen een andere wending door met leer aan de slag te gaan. “Ik maakte 2 modellen van een saddlebag en dat werd een groot succes.” Daarna volgden de ‘mommybag’, speenkoorden en ging Rosanne een samenwerking aan met Green Tom, producent van duurzame kinderwagens. Haar webshop en activiteiten op social media doen de rest. Een fotoreportage in het blad Vogue zorgt voor bekendheid in Engeland en ook vanuit België komen de aanvragen binnen.

 

Alles in je eentje doen

“Ontwerp, productie, sales, marketing, webshop bouwen, fotografie, alles deed ik zelf. Op een gegeven moment liep ik tegen mijn grenzen aan. Ik kon niet meer produceren dan ik al deed op dat moment en ik ging googelen hoe ik mijn productie eventueel in het buitenland kon onderbrengen.” Dankzij de goede vindbaarheid van de KVK EEN innovatie-adviseurs stuit Rosanne al googelend op de naam van KVK-adviseur Fabienne Schoesetters. Die moet ik hebben, dacht ze. “Ik heb contact met haar gezocht, mijn probleem voorgelegd en zij heeft mij via Europe Enterprise Network (EEN) in contact gebracht met leveranciers en producenten in Portugal. Dat was echt top. Ben er een week geweest, alle afspraken stonden ingepland en iemand van de Portugese KVK ging met mij mee.” Door het vertrek van Fabienne werd KVK-adviseur Angelo Mulder haar aanspreekpunt en innovatie-adviseur.

 

Know your numbers

“Angelo had weliswaar geen achtergrond in de ‘fashion’ zoals Fabienne, maar hij heeft mij bedrijfsmatig ongelooflijk goed geholpen. We zijn aan de slag gegaan met de Innovation Health Check. Daar kwam onder andere uit naar voren dat ik veel meer met de cijfertjes aan de slag moest. Angelo bleef erop hameren en zei altijd ‘know your numbers’. En hij heeft gelijk. Nu weet ik welke producten goed lopen, wanneer ik ze waar verkoop en op die manier kan ik ook mijn inkoop veel beter structureren. Samen met hem heb ik de positionering van mijn bedrijf scherp gekregen. Ik ben een voorstander van slow fashion. Ik wil een eerlijk bedrijf, eerlijke lonen en tijdloos design.” Dat is ook de reden een groot deel van de productie nog altijd in Nederland plaatsvindt. “Natuurlijk zouden mijn marges hoger kunnen zijn als ik het naar het buitenland breng, maar als ik dat doe is het ook altijd met de principes van slow fashion.”

 

Succesverhaal

“Rosanne is vier jaar geleden met niets gestart. Nu is er zoveel vraag dat ze de productie nauwelijks aan kan en ze overweegt met externe partijen in zee te gaan. Haar omzet is fors gestegen. Zij komt nu in een volgende fase met haar bedrijf. Daarom is het wat mij betreft een succesverhaal. Bovendien heeft Rosanne optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden die zowel EEN als KVK bieden. Ze gaat er vol voor”, aldus Angelo Mulder.

Rosanne herkent zich in de woorden van Angelo. “Ik ben inderdaad met niets gestart. Als vrouw met een druk gezin een bedrijf runnen was en is een behoorlijke uitdaging. En het is al helemaal een uitdaging omdat ik mijn productie graag tegen eerlijke prijzen in Nederland wil houden”, aldus Rosanne. “Ik wil groeien.”

 

Mei 2020