Met EEN onze droom laten uitkomen

Binnen Europa het online portal worden voor kledingproductie. Dat is de droom van de ondernemers Wouter de Roy van Zuidewijn en Wiebe Poelmann. Die droom kan op twee manieren werkelijkheid worden. Via hun eigen online platform Sqetch.co en/of via een intensieve samenwerking met Enterprise Europe Network (EEN).

Ondernemen in de kledingindustrie was niet wat beide ondernemers in eerste instantie op het oog hadden. Wouter studeerde rechten en ging met een master Privaatrecht op zak stage lopen op de Zuidas. Na drie maanden kwam hij erachter dat daar niet zijn hart lag. Via een traineeship bij Kirkman Company kwam hij uiteindelijk in aanraking met het ondernemerscollectief Aim for the moon. “Daar werd mij via via gevraagd een driejaren strategie te schrijven voor een groep van kledingfabrieken in Azië die kleding wilden produceren voor gerenommeerde kledingmerken in Europa”, vertelt De Roy van Zuidewijn.

Online platform

“Mijn uiteindelijke advies omhelsde het creëren van een online platform waar vraag en aanbod voor kledingproductie elkaar ontmoeten. Wiebe had dat ook al eerder geopperd bij dezelfde groep kledingfabrikanten waar zijn vader als ondernemer de trekker van was. Dat was voor mij reden om Wiebe, die ik al ken sinds mijn jeugd, op te bellen voor een kop koffie. Van het een kwam het ander en samen zijn wij in 2015 Sqetch.co gestart, een online platform voor kledingproductie.”

Alleen in Europa zijn al 170.000+ kleding- en textielproducenten. Kledingmerken zijn op zoek naar kledingfabrikanten die de kleding kunnen produceren. Nu komt het contact vaak op de traditionele manier tot stand, door het bezoeken van beurzen, netwerken en via brancheorganisaties. Online bestond nog niet echt, maar de behoefte was er wel. “Voor ons in ieder geval reden genoeg om de handschoen op te pakken en in april 2016 hadden we de eerste versie van Sqetch.co online. Inmiddels hebben we meer dan 10.000 ingeschreven kledingdesigners en -merken op het platform en meer dan 1000 kledingfabrieken. De uitdaging nu het businessmodel rond te krijgen en naar een financieel gezond bedrijf te groeien”, aldus De Roy van Zuidewijn.

Samenwerking met EEN

“Zoals gezegd is onze droom om hét online platform voor kledingproductie te worden. Daarvoor waren – en zijn - we op zoek naar partners. Via een matchmakingevent van EEN, B2B Match bij de Modefabriek, kwamen wij in contact met Fatma Sener van de Kamer van Koophandel. De kracht van EEN is dat zij al een enorme database hebben, gevuld met informatie en contacten in Europa. Hoe mooi zou het zijn als Sqetch en EEN tot een samenwerking zouden komen. Die mogelijkheid onderzoeken wij nu”, vertelt De Roy van Zuidewijn. “In de tussentijd zijn wij ook via Fatma in contact gekomen met fabrikanten, zoals de Turkse kledingfabrikant Abaci van Yusuf Tasdemir. Een partij die nu is aangehaakt bij ons platform om productiecapaciteit aan te bieden en met ons mee te denken hoe wij Sqetch verder kunnen ontwikkelen.”

Succesverhaal

Wouter en Fatma zijn beiden erg enthousiast. “De samenwerking met EEN heeft ertoe geleid dat meerdere partijen zijn aangehaakt bij Sqetch, waaronder Abaci, en dat heeft de gebruikers van het platform ook weer geholpen. Abaci is een groot Turks modebedrijf, dat zowel grote als kleine aantallen vrouwenkleding kan produceren. Ze hebben 12 winkels in Turkije naast een e-commerce platform. De uitdaging voor Sqetch is nu om er een solide verdienmodel aan te hangen”, vertelt Sener.  “Uiteindelijk willen we naar een model van ‘no cure, no pay’. Waarbij wij een fee ontvangen als er daadwerkelijk productie heeft plaatsgevonden. Een zogenaamde servicefee voor het faciliteren van de productie. Vertrouwen is hierbij belangrijk. Wij moeten het proces zodanig ontwikkelen dat partijen uiteindelijk van idee, contact leggen, informatie uitwisselen gevolgd door een veilige (aan) betaling via het platform kunnen starten met productie. En dus efficiënter kunnen samenwerken”, aldus De Roy van Zuidewijn.

Ambitie

Sqetch.co werkt niet met investeerders. “Wij hebben wel de Europese subsidie Horizon 2020 ontvangen voor het ontwikkelen van het concept. Daarnaast hebben we een extra manier van financiering kunnen creëren via ons kledingmerk Cortèz. Een outdoorkleding merk dat we in 2016 via crowdfunding hebben opgezet. Gelukkig is dit meer dan enkel een leercurve gebleken. Zo leerde we meer over hoe verloopt het productieproces van kleding verloopt en hoe kunnen we die kennis weer kunnen gebruiken voor Sqetch. Al blijft het een hele uitdaging hoe wij als startend bedrijf qua serviceniveau kunnen concurreren met de Bol.coms en Amazons van deze wereld”, aldus De Roy van Zuidewijn.

Droom

De grote droom blijft echter hét online platform voor de kledingproductie in Europa te worden. “Wouter wil graag nauwer samenwerken met EEN en vooral de Sector Group Fashion and Textiles. Ik heb daarom Wouter uitgenodigd zich persoonlijk voor te stellen aan de leden van de sector groep. Dat heeft Wouter begin januari 2017 gedaan in Amsterdam. Nu onderzoeken we de mogelijkheden”, aldus Sener.

 

(25-06-2018)