Meer buitenlandse modebedrijven naar Modefabriek

EU Fashion Match is hét matchmakingevent voor MKB-ondernemers in de mode-industrie. Het wordt sinds 2014 georganiseerd door Enterprise Europe Network (EEN), het internationale matchmakingplatform van de KVK en EEN, in samenwerking met Modefabriek. Met succes: dit resulteerde al in ruim veertig concrete internationale samenwerkingen.

 

Isis Postel van Modefabriek en Fatma Sener gewaardeerd adviseur internationaal ondernemen van de KVK vertellen over de vruchtbare samenwerking tussen Modefabriek en EU Fashion Match en de impact van de matchmaking op haar deelnemers.

 

Een perfecte match

Modefabriek vindt twee keer paar jaar plaats en is het grootste mode-evenement van Nederland.  Zondag 26 en maandag 27 januari strijkt de wintereditie neer in Amsterdam RAI. “Twee dagen vol nieuwe collecties, trends, inspiratie en ontmoetingen”, vertelt Isis Postel namens het team van Modefabriek. “Alles draait om netwerken, het verbinden van modeondernemers en het openen van nieuwe deuren.” Dit sluit perfect aan bij de missie van EU Fashion Match: een online én offline matchmaking mogelijk maken voor bedrijven van over de hele wereld. “Vanuit de KVK en EEN zijn we van het begin af aan heel enthousiast over de samenwerking met Modefabriek. Het is de uitgelezen plek voor mode-ondernemers om zaken te doen,” vertelt Fatma Sener.

 

Doelgericht contact leggen

Omgekeerd is EU Fashion Match ook voor Modefabriek een grote meerwaarde. Door rond te lopen kunnen bezoekers op een laagdrempelige manier hun netwerk en kennis vergroten. Maar het kan ook zijn dat je als modeondernemer specifiek naar iets op zoek bent. “Denk aan modelabels die op zoek zijn naar productiepartners in het buitenland of agenten die op zoek zijn naar labels”, zegt Postel. “De EU Fashion Match biedt de mogelijkheid om doelgericht contacten te leggen.” Via de online matchmakingtool van EEN kunnen modeondernemers zich gratis registeren. Vervolgens kunnen zij een voorselectie maken van bedrijven die interessant voor hen zijn, om het contact tijdens de matchmaking face-to-face te verdiepen.  

 

Twee dagen, 500 meetings

Sinds de eerste editie in 2014 deden er al 714 bedrijven mee aan EU Fashion Match. Veertig procent van deze bedrijven is afkomstig uit het buitenland. “De organisatie is dan ook vrij complex, er komt behoorlijk veel bij kijken”, vertelt Sener. “Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de negende editie in volle gang.. We verwachten ruim 200 bedrijven uit meer dan twintig landen. Er zullen naar schatting zo’n 500 meetings plaatsvinden in twee dagen tijd. Inmiddels zijn er dankzij EU Fashion Match ruim veertig concrete internationale samenwerkingen tot stand gekomen. Daar zijn we uiteraard erg trots op.” Niet voor niets wordt het matchmakingevent door de deelnemers zeer goed beoordeeld.

 
Meer buitenlandse bezoekers

Modefabriek heeft als ambitie om meer buitenlandse labels, agenten, en retailers naar het event te trekken. En dat lukt: dankzij de matchmaking trekt de beurs meer buitenlandse bedrijven. Ook blijkt dat modebedrijven vanuit het EEN-netwerk graag in contact komen met Modefabriek om te praten over een structurele beursdeelname. Door zelf deel te nemen aan de matchmaking heeft Modefabriek meerdere partijen uit Duitsland, Portugal en Spanje aan zich weten te binden.

 

Juni 2020