Geloof in technologie nooit verloren

Als telg uit een schildersfamilie bedacht Brabander Ton Visker vijftien jaar geleden dat schilderen toch eigenlijk makkelijker en duurzamer zou moeten kunnen. “Wat nu als we gebruik maken van industriële coatings, waar we een verffilm van maken die we vervolgens in één arbeidsgang op locatie aanbrengen, in plaats van op locatie? Dat is de start van wat later Coatcontrol is gaan heten.

Het contact met de KVK dateert al van meer dan tien jaar geleden toen Visker benaderd werd in het kader van sociale innovatie. “Ik vertelde dat ik iets nieuws had bedacht, namelijk verf op de rol. Ze kwamen langs en hebben mij vervolgens geholpen om dit idee te patenteren.” Dat was de start van een lange zoektocht naar geïnteresseerden. “Wat ik bedacht had, is ontwikkeld in een industriële omgeving. Ik ben gewoon allerlei bedrijven en multinationals gaan bellen en tot mijn verbazing kwam ik aan tafel bij grote multinationals. Eén van die partijen was zeer geïnteresseerd maar wilde alleen investeren als het ook de patentrechten kon krijgen. Ik voelde mij daar niet meer thuis en ben het vervolgens zelf gaan produceren”, vertelt Visker.

 

Goed geluisterd

Echt op dreef komt de innovatie als Visker in aanmerking komt voor de subsidie van InnovatiePrestatieContracten (IPC). “Daarmee kreeg ik de ontwikkelingskosten vergoed.” Inmiddels is in het traject KVK-adviseur Jenk de Jong aangehaakt. “We hebben samen met Ton het zogeheten INMANCAP-traject ingezet, met als uitgangspunt hoe kunnen we van dit innovatieve idee een business maken”, vertelt De Jong. “Eén van de zaken die eruit naar voren kwam, is dat Ton een uitvinder is en niet per se een marketing- en salestalent. Dat is het moment dat Pim Jansen bij het bedrijf betrokken raakt.” “Ik heb vooral heel goed geluisterd naar Ton en naar zijn vrouw. Daaruit kwam naar voren dat Ton op zoek was hoe hij het product goed in de markt kon zetten en dat duidelijk moest worden wie nu de klanten waren voor deze innovatie”, vertelt Jansen.

 

MKB Innovatie Top 100

Het balletje begint echt te rollen als Coatcontrol in de MKB Innovatie Top 100 terecht komt. “Dat zorgde ervoor dat het schildersvakblad hier op bezoek kwam. We kregen een vierpagina groot verhaal en ook nog eens op de voorpagina. Van het een komt het ander en Coatcontrol ontwikkelt een opleiding voor schilders om met het product te kunnen werken. “Uiteindelijk is het een halffabricaat. De schilders en signers moeten het kunnen verwerken. Ze moeten het kunnen ruiken, voelen. Het is tenslotte niet vloeibaar en je kunt het ook niet op alle ondergronden toepassen. Het grote voordeel is dat je maar één arbeidsgang nodig hebt en het buitengewoon degelijk is, maar je moet er wel mee leren werken”, vertelt Visker. Inmiddels weten beide mannen dat de schildersbranche tijd nodig heeft om het product te omarmen. “Als je altijd gewend bent om verf met een roller of een kwast op te brengen en je het nu opeens kunt plakken, is dat wel een forse verandering.”

 

Blijven investeren en ontwikkelen

Ondertussen zitten Visker en Jansen niet stil. “We blijven continu ontwikkelen en innoveren. Bij alles blijven we denken, kan het niet anders en makkelijker. Zo zijn we nu bezig met het ontwikkelen van brandvertragende verf op de rol. Ook dat vraagt weer forse investeringen.”

 

Succesverhaal

Volgens Jenk de Jong is Coatcontrol absoluut een succesverhaal. “Het laat zien dat uiteindelijk de aanhouder wint. Mooi om te zien dat Ton nooit het geloof in zijn technologie en innovatie verloren heeft, maar is blijven doorgaan. En nu komen ze op een punt dat ze break-even gaan draaien.” Volgens Visker en Jansen is het financieel gezien nog geen klapper. “Maar er is niets leuker dan bezig zijn met iets dat daadwerkelijk het verschil maakt en dat er ook markt voor is. We zien dat elke aanpassing en elke vernieuwing aanslaat, ook al heeft de markt tijd nodig om zich te realiseren hoe goed het is.” Inmiddels is de innovatie al toegepast bij een groot project in Wageningen waar de gevelpanelen en voordeuren van 500 woningen zijn beplakt met verf op de rol.”

 

Mei 2020