Duurzaam mode merk vindt wetsuit-producent dankzij het EEN-netwerk

Tussen de standaard zwarte wetsuits van andere merken, springen de kleurrijke exemplaren van WALLIEN er direct uit.

“Even functioneel, maar een stuk modieuzer”, stelt oprichter Olivier Wallien.

Een fabrikant vinden die de wetsuits kon maken, bleek lastig.

“Watermode moet bovenal betrouwbaar zijn”, vindt Olivier Wallien. “Een wetsuit moet bijvoorbeeld warmte vasthouden en flexibel zijn. Wij richten ons op kleding voor alle soorten actieve watersport. Functionaliteit staat voorop. Maar mijn zus en ik dachten: ‘Waarom zou je die kleding niet meteen wat mooier maken?’ Twee jaar geleden begonnen we met de ontwikkeling van deze kleding en in mei 2019 openden we onze zaak: WALLIEN.”

Ondernemen: hoe werkt het?

Voor zowel Olivier als zijn zus was een onderneming in de mode runnen iets nieuws. Daarom zochten zij ondersteuning bij RVO.nl. “We meldden ons aan voor een SIB coachingsvoucher, om meer te leren over internationale in- en verkoop in de branche”, vertelt Wallien.

Contact leggen met buitenlandse ondernemers kan onder andere via het Enterprise Europe Network (EEN), vertelde de coach hun. “We zochten een Europees bedrijf dat onze watermode kon fabriceren”, legt Wallien uit. “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. “Het neopreen, de stof waarvan we wetsuits maken, is bijvoorbeeld gemaakt van kalksteen, wat aanzienlijk duurzamer is dan de klassieke variant op oliebasis.”

Zoektocht naar fabrikant(en)

Er zijn wereldwijd niet veel fabrikanten die dit materiaal verwerken. En zeker niet die ze ook nog eens bedrukken met bijzondere ontwerpen. De meeste zijn te vinden in Azië, maar dat zou voor flink wat transport zorgen – en dus uitstoot. “Met Janine Kaya, adviseur van EEN, maakten wij een profiel voor de database van EEN met daarin onze wensen en eisen.” Dit leverde tien reacties op, waar twee interessante Europese bedrijven bij zaten voor broer en zus Wallien.

“Uiteindelijk zijn we in zee gegaan met een van deze Europese fabrikanten, en daar zijn we erg tevreden over. Toch zijn we nu op zoek naar een tweede fabrikant. We willen namelijk niet afhankelijk zijn van één partij. Aangezien de zoektocht naar de eerste fabrikant al een lastige was, starten we daar direct al mee, ook met behulp van het EEN. Met een tweede fabrikant zijn we er zekerder van dat we altijd kunnen blijven produceren.”

 

15-07-2019