‘Zonder EEN was dit niet gelukt’

"Nicole Vermeer zit met korte mouwen achter haar beeldscherm in Thailand. Zij en haar man Remko zijn in afwachting van een business visa voor Maleisië. In dat land wordt namelijk hun Sunday Brush geproduceerd, een makkelijk aan te brengen mineraal poeder met een UV-beschermingsfactor 50. Ze is enthousiast over de samenwerking met KVK-adviseur René de Groot en het EEN-platform. “Zonder EEN was Sunday Brush nu niet in Zwitserland te koop.”

"Nicole Vermeer zit met korte mouwen achter haar beeldscherm in Thailand. Zij en haar man Remko zijn in afwachting van een business visa voor Maleisië. In dat land wordt namelijk hun Sunday Brush geproduceerd, een makkelijk aan te brengen mineraal poeder met een UV-beschermingsfactor 50. Ze is enthousiast over de samenwerking met KVK-adviseur René de Groot en het EEN-platform. “Zonder EEN was Sunday Brush nu niet in Zwitserland te koop.”

De Sunday Brush is een makkelijk aan te brengen mineraal poeder, dat zonder toevoegingen van chemicaliën en zonder dierproeven, geproduceerd wordt. Het is vooral bedoeld voor mensen met een gevoelige huid of mensen die al huidschade hebben opgelopen, zoals bij haar man Remko door huidkanker. “Hij verdroeg geen UV-beschermers, onder andere door de toevoegingen van chemicaliën. Dat is de aanleiding geweest om zelf iets in de markt te zetten”, vertelt Nicole, die ruim 20 jaar werkzaam was als e-commerce professional bij verschillende bedrijven.

Nederland was voor ons te klein

Al snel na de start realiseert Nicole zich dat Nederland te klein is als enige afzetmarkt voor de Sunday Brush. “Veel mensen zien het natuurlijk toch als een seizoen product, terwijl je eigenlijk het hele jaar door moet beschermen tegen UV-straling.” Een handelsmissie naar Indonesië brengt Nicole in contact met een KVK-adviseur en het Europe Enterprise Network. “Mijn vraag was hoe ik in contact kon komen met distributeurs elders in Europa die ons product willen verkopen. Er werd een profiel aangemaakt en al snel kwamen daar reacties op. Onder andere vanuit Polen en Zwitserland. Het Zwitserse bedrijf Sencare was op zoek naar een innovatief product voor een wat hoger segment. De Sunday Brush voldoet daaraan en zo is de samenwerking gestart. Sencare verzorgt de distributie naar beautysalons door heel Zwitserland en heeft een netwerk van huidtherapeuten. Onze voorwaarde was dat door heel Europa iedereen dezelfde prijs betaalt voor het product.”

Absoluut een succesverhaal

Over de omzet die de samenwerking met de Zwitsers oplevert, mag Nicole niet veel zeggen. “Feit is wel dat hij het nu tijdens deze wintersportperiode vol in de markt gaat zeggen. Dus het gaat ons zeker omzetgroei opleveren. Daarnaast is het voor ons vooral interessant dat wij kunnen zeggen dat wij internationaal actief zijn met dit product.”

Inmiddels voert Nicole ook gesprekken met een partij in Polen en Slovenië en is zij samen met KVK-adviseur René de Groot bezig om ook de Franse markt te veroveren. “De samenwerking met René is top. We spreken elkaar elke week en hebben nu een plan opgesteld voor de Franse markt. Hoe mooi zou het zijn als we in hét land voor cosmetica voet aan de grond krijgen?”

Mooi groei gerealiseerd

In Nederland en België is Sunday Brush inmiddels te koop via meer dan 200 beautysalons en uiteraard via hun eigen webshop. Het product is in vier huidtinten verkrijgbaar en kost € 49,95. Met één Sunday Brush kun je met drie tot vier keer per dag aanbrengen prima de zomermaanden doorkomen.

“Wij hebben inmiddels een mooie groei doorgemaakt. Het was natuurlijk heel spannend hoe Covid voor ons zou uitpakken en helemaal toen de beautysalons dicht moesten. Maar het is gelukt. Waar we ons in eerste instantie richten op de B2C markt, merken we nu juist dat de vraag vanuit de B2B enorm toeneemt. De beautysalons zijn daar leidend in. We willen nu vooral groter worden in de landen waar we al aanwezig zijn. Het product is in de EU geregistreerd en daar willen we dan ook vooral uitbreiden. Met de gesprekken die nu gaande zijn in Polen en Slovenië en de plannen voor Frankrijk ziet het er goed uit.”

Uitdagingen

Nicole realiseert zich dat er nog genoeg uitdagingen liggen. “Allereerst om Maleisië weer binnen te komen”, lacht ze. Het ondernemerschap an sich ervaart ze ook als een uitdaging. “Het is keihard werken met veel ups en downs, maar vooral ups. Onze stip op de horizon is om bij duizenden beautysalons op het schap te liggen. Salons die in ons product geloven zijn onze beste ambassadeurs. Een andere uitdaging is bewustwording. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkheid van UV-bescherming onderschat wordt. We moeten echt vaker zonbeschermers gebruiken om huidschade, zoals huidkanker te voorkomen. Eén op de vijf mensen krijgt te maken met huidkanker. Daar is nog veel te winnen.”

Ondernemer zijn is keihard werken’

Wilt u zakendoen in het buitenland dan is er een netwerk waar u niet omheen kunt: Enterprise Europe Network (EEN). Dit is een initiatief van de Europese Commissie en ondersteunt mkb’ers bij internationale handel en innovatie.

 

Het netwerk bestaat uit meer dan 600 organisaties in 60 landen en helpt ondernemers, onderzoeksinstituten, universiteiten, technologiecentra en instellingen voor bedrijfs- en innovatie-ontwikkeling kosteloos met het vinden van partners wereldwijd.

Wat biedt Enterprise Europe Network?

  • Marktinformatie voor handel & export
  • Zakenpartners vinden voor technologische samenwerking en internationale handel
  • Alle informatie over Europese wet- en regelgeving
  • Advies en hulp bij deelname aan Europese projecten en financiering
  • Innovation Health Check, onderdeel van KVK-product INMANCAP, een benchmark voor bedrijven op gebied van innovatie, marketing en strategie.

KVK

KVK is een van de EEN-netwerkpartners. KVK-adviseurs maken gebruik van de EEN-database en zetten ook hun eigen netwerk actief in om een optimale (internationale) match tussen bedrijven/ondernemers te realiseren. Doel van Enterprise Europe Network en KVK is bedrijven helpen in het vinden van internationale samenwerkingspartners. KVK is de verbindende schakel tussen kennis en netwerk.

VINDEN & GEVONDEN WORDEN?

Kom naar Enterprise Europe Network!

Wilt u een product exporteren of uw innovatie vermarkten in het buitenland? Zoekt u een distributeur, agent of toeleverancier? Maak een profiel aan in de databank van Enterprise Europe Network door contact op te nemen met een van onze adviseurs via 088 585 2222.

Meer weten over innovaties en internationaal zakendoen? Neem dan contact op met René de Groot, rene.de.groot@kvk.nl of 06- 22489038.

 

December 2021