Zelfstandig had ik nooit zo snel internationale designers gevonden

Anámica Mahabiersingh wilde altijd al iets in de mode doen. Met haar marketingachtergrond ontdekte ze het spreekwoordelijke gat in de markt. Die zat tussen de mainstream confectie en de unieke maar onbetaalbare haute couture in. In maart 2015 lanceerde ze het resultaat: Moda Aesthetics, een online ‘storytelling’ etalage van internationale designers. Hen spoorde ze verrassend snel op. Dankzij het Enterprise Europe Network (EEN).

Een portal als Moda Aesthetics opzetten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kom je in contact met internationale designers die passen bij jouw bedrijfsfilosofie? Anámica: "Het begon onder andere in 2014 met de EU FashionMatch, een matchmaking event georganiseerd door EEN, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Kamer van Koophandel op de Amsterdamse modebeurs Modefabriek."

Interessante contacten

De EU FashionMatch biedt volop gelegenheid voor matchmaking. "Je registreert je naam, bedrijfs- en samenwerkingsprofiel via de website. Op basis van deze profielen kan ik bedrijven vóór het evenement uitnodigen voor een afspraak op de stand van EEN, of ik word ervoor uitgenodigd. Op basis van de geaccepteerde uitnodigingen worden de afspraken van te voren gepland. Zo leer je allerlei interessante zakelijke contacten kennen. Maar er is ook ruimte voor spontane gesprekken. Ik heb bij de laatste editie van de EU FashionMatch bijvoorbeeld een distributeur gesproken, die mij goed kan helpen met het verzenden van mijn modeartikelen."

Veel baat bij Partnering Opportunity Database

Anámica raakte ook in gesprek met Remko Triezenberg, adviseur matchmaking bij EEN. "Hij wees me op de Partnering Opportunity Database (POD) van Enterprise Europe Network voor het zoeken van nieuwe buitenlandse zakenpartners. Daarnaast bood Remko mij aan om een samenwerkingsprofiel van Moda Aesthetics in de POD in te voeren. Daar heb ik nu al veel baat bij gehad. Ik heb zo heel goede designers gevonden. Zonder toegang tot die database had ik mijn portal lang niet zo snel kunnen lanceren. Ook kun je je als bedrijf aanmelden voor de nieuwsbrief met nieuwe profielen."

Match via database

Via de POD zoek je zelf actief naar geschikte partijen. "Zag ik een interessante designer, dan stuurde ik Remko een e-mail. Hij legde dan contact met de EEN-adviseur in het betreffende land die de designer anoniem op de hoogte stelde. Is die ook geïnteresseerd, dan is er een match. Andersom konden anderen reageren op mijn anonieme profiel in de database. Zo ben ik aan een bijzondere Griekse designer gekomen; zij was mijn eerste internationale designer. Haar werk symboliseert waar Moda Aesthetics voor staat, zoals mooi design, maar ook duurzaamheid."

Meedenken

"Het is alsof ik er met Remko een salesmanager bij heb", zegt Anámica. "Daarnaast denkt hij echt met me mee, bijvoorbeeld over interessante evenementen en hoe ik met PR meer aandacht krijg voor mijn portal. Zonder de hulp van EEN was Moda Aesthetics niet zo snel uitgegroeid tot wat het nu is."