Wij willen marktaandeel in Oost-Europa uitbreiden

Het Amerikaanse bedrijf Flo-Pak International, gespecialiseerd in verpakkingsmaterialen, heeft met hulp van Enterprise Europe Network (EEN), in korte tijd voet aan de grond gekregen in Polen. Inmiddels is ook in Roemenië een distributiepartner gevonden en zijn gesprekken gaande met Bulgarije en Kroatië.

De eerste contacten tussen Flo-Pak International in de persoon van David Csehi (Export Account Manager) en Rim Stroeks, adviseur van de Kamer van Koophandel, werden gelegd in juli 2016. Gevraagd werd of EEN tijdens een verpakkingsbeurs in Polen een aantal gesprekken kon regelen met mogelijk interessante distributeurs. Haast was geboden omdat de beurs al binnen twee maanden zou plaatsvinden en de vakantieperiode aanbrak. “Wij willen onze markt in Oost-Europa uitbreiden. Dat was de aanleiding voor de vraag. Rim heeft toen snel een verzoek in de database van EEN aangemaakt voor een aantal Poolse partners waar hij al contact meehad”, zegt Csehi. “Daardoor hadden wij op de beurs zes gesprekken en al snel bleek de firma Pakmar in Polen de meest geschikte partner.”

Flo-Pak International

Flo-Pak International is wereldwijd marktleider op het gebied van verpakkingsmaterialen. Het bedrijf is ongeveer 50 jaar geleden in de Verenigde Staten opgericht en inmiddels ook al weer 30 jaar in Europa actief. In Europa heeft het bedrijf vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland en telt meer dan 500 medewerkers. Het bedrijf ontwerpt en produceert verpakkingsmateriaal zodat goederen veilig en beschermd vervoerd kunnen worden. Het bedrijf wil zijn marktaandeel in vooral de Oost-Europese landen uitbreiden. “Polen is het grootste Oost-Europese land binnen mijn regio als Export Account Manager en daar wilden wij dus heel graag voet aan de grond krijgen”, vertelt Csehi, die zelf afkomstig is uit Hongarije.

Marktaandeel vergroten

Na het succes in Polen deed Csehi eind 2016 een nieuw verzoek aan EEN om ook in Roemenië voet aan de grond te krijgen. “En ook dat is weer een succes geworden. We hebben een lokale partner gevonden in Boekarest en daarmee inmiddels ook al een overeenkomst getekend. Wat Rim heel goed doet is doorvragen wat wij precies zoeken. Vervolgens zoekt hij contact met zijn lokale EEN-partners in deze landen. Deze partners introduceren mij cq Flo-Pak International vervolgens bij bedrijven die in aanmerking komen om de distributie van onze verpakkingsmaterialen uit te voeren. Het werkt zo goed dat wij nu ook contacten gaan leggen in Bulgarije en Kroatië”, zegt Csehi.

“Het is nog te vroeg in het traject om in cijfers of omzet aan te geven wat de samenwerking met EEN ons oplevert. Het levert ons heel veel nieuwe mogelijkheden op en het zal zeker winstgevend zijn voor onze distributie. Het heeft natuurlijk wel tijd nodig. In Polen levert het ons meer naamsbekendheid op en in Roemenië zien we al een omzetstijging. Kijkend naar 2018 is de verwachting dat wij ons marktaandeel in Oost-Europa kunnen verhogen met 8% tot 9%”, zegt Csehi.

Meerdere orders

“De bedrijven waarmee Flo-Pak International nu samenwerkt in Polen en Roemenië hebben al meerdere orders geplaatst bij het verpakkingsbedrijf”, vertelt Stroeks. “Flo-Pak International heeft nu echt de smaak te pakken en wij gaan hen ook helpen om ditzelfde in Bulgarije en Kroatië te bewerkstellingen. Het grote voordeel voor ons is dat Flo-Pak International heel specifiek aangeeft in welke landen zij actief wil zijn. Dat maakt onze zoektocht echt aanzienlijk makkelijker. Ik neem contact op met de lokale EEN-partners die doordat rechtstreekse contact voelen dat er echt iets van deze zoektocht afhangt. Als zij niet leveren blijft mijn klant met lege handen achter. Door het veelvuldige contact dat ik heb met de lokale partners verloopt de samenwerking soepel en kunnen we snel tot resultaten komen ”, aldus Stroeks.

Succesverhaal

Beide mannen zijn het er dan ook over eens dat de samenwerking tussen Flo-Pak International en Enterprise Europe Network absoluut een succesverhaal is. “Rim weet ons in contact te brengen met de juiste mensen die lokaal de kennis en de contacten hebben. Wij leiden de mensen op en door de samenwerking krijgen wij een groter marktaandeel in Oost-Europa”, zegt Csehi. “Bovendien brengt Rim ons niet alleen in contact met de juiste mensen, zijn follow-up is ook top. Hij is proactief en denkt met ons mee.”

 

(14-12-2018)