Swaddleclipp verovert Australië

Iedere moeder wil haar baby beschermen tegen de zon. Gedoe met knijpers en paperclips om een doek vast te maken aan de kinderwagen, bracht Suzanne Lisman op een lumineus idee. Wat nu als ik iets bedenk dat altijd blijft zitten en daarmee het leven van papa’s en mama’s eenvoudiger maakt en ook nog betaalbaar is? De Swaddleclipp, een ingenieus gevouwen clip met drie magneten, was geboren.

"Ik wandelde (urenlang) met hond en baby in het Vondelpark en zag daar bij andere ouders dezelfde worsteling die ik had: hoe zorg ik ervoor dat die hydrofiele luierdoek vast blijft zitten aan de kinderwagen, niet wegwaait en het er ook nog gewoon mooi uitziet? Geen tierelantijnen, gewoon fraai vormgegeven. Dat is de Swaddleclipp geworden. Het ontwerp zorgt ervoor dat de clip altijd op de rand van de kap blijft vastzitten en tegelijk dat de doek blijft zitten", legt Suzanne uit.

Kans geven

Een vriendin van Suzanne is productdesigner en haar man heeft een eigen reclamebureau. Beiden zien mogelijkheden om het product, mooi vormgegeven, te verkopen. "We hebben 500 Swaddleclipps in China laten produceren en zijn er hier de markt mee op gegaan. Kijken of het zou aanslaan. Ik gebruik zelf een Bugaboo als kinderwagen en heb hen benaderd. Zij waren enthousiast over het idee, maar wilden uiteindelijk geen partnership aangaan. De productdesigner van Bugaboo Nederland was echter heel enthousiast en heeft het bij een ex-collega in Australië onder de aandacht gebracht. Toen is het balletje opeens heel snel gaan rollen." De Swaddleclipp is wel een seizoensgebonden product. "In Australië schijnt aanzienlijk vaker en langer de zon dan in Nederland, vandaar dat het daar zo’n succes is", vertelt Suzanne.

Hulp vragen

Suzanne had niet de intentie om ondernemer te worden. Haar idee zorgde dan ook voor heel veel vragen waar ze de Kamer van Koophandel voor benaderde. KvK-adviseur Mariëlle Vermunt maakt haar wegwijs en denkt ook heel erg mee. "Daar heb ik echt ongelooflijk veel aan gehad en nog steeds. Wij hebben patent aangevraagd op Swaddleclipp en ook gekregen. Dat hele traject heeft Mariëlle begeleid. De Enterprise Europe Network (EEN) kwam in beeld toen ik op zoek was naar een goedkopere producent dan die ik in China had. Ik wilde heel graag de productie naar Europa halen omdat ik vooral hier een afzetmarkt zag. Daar kwam het hele Australië-verhaal doorheen, waardoor de productie vooralsnog in China blijft. Ik had en heb gewoon heel veel ondernemersvragen waar Mariëlle mij bij helpt. Ik ben nu toch op zoek naar een producent in Europa omdat we het komend jaar gaan inzetten op de Europese markt. Mariëlle is daarom bezig om een profiel van The Bright Light Collection, het

Succesverhaal

In de ogen van Suzanne is het een absoluut succesverhaal. "Ik ben in februari 2016 gestart met dit idee. Inmiddels hebben we 8.000 van deze clips verkocht. Australië is een grote markt. We hebben het heel erg goed en doordacht in de markt gezet. Over alles is nagedacht: website, online presence, branding. Ik heb natuurlijk het geluk dat mijn man ondernemer is en een eigen reclamebureau heeft, anders had het wellicht iets langer geduurd. Ik heb bloggers benaderd om over de Swaddleclipp te schrijven. Daardoor kwam het in de spotlight en werd ik benaderd door tijdschriften zoals Viva. Het succes van het product zit hem in de eenvoud, de vormgeving en omdat het niet alleen gericht is op de kinderbranche."

Toekomst

Suzanne wil producten ontwikkelen die het leven van mensen, niet per se jonge ouders, makkelijker maken. "Dat is mijn doel en dat is ook de gedachte achter The Bright Light Collection. Bright Light staat voor het lampje dat je altijd in tekeningen ziet als iemand een heel goed idee heeft en Collection spreekt voor zich, ik wil meer producten bedenken en ontwikkelen."

Tips

Wees niet bang om hulp te vragen, is de belangrijkste tip die Suzanne heeft voor andere ondernemers. "Ik heb heel erg gebruikgemaakt van mijn netwerk. Een man met een reclamebureau, een vriendin die productdesign studeert, een vriend die de distributiecontracten heeft opgesteld. Maak er gebruik van. Mensen vinden het heel erg leuk om je te helpen en feedback te geven."

 

(15-02-2017)