Samenwerking levert direct meer omzet op

Refitech ondertekende in 2018 een samenwerkingsovereenkomst met het Duitse CG TEC. Beide bedrijven ontwikkelen en produceren industriële componenten gemaakt van composietmaterialen. Deze samenwerking kwam tot stand door zowel het aanmaken van een profiel in de database van Europe Enterprise Network (EEN) als door het matchmakingevent tijdens de Composietbeurs JEC World in Parijs in 2016.

Bijlagen: 

Refitech is in 1989 opgericht en kent een tweekoppige directie, bestaande uit Arthur Cooijmans (CEO) en Marel Gillis (COO). Het bedrijf is gevestigd in Waalwijk, waar het nog niet zo lang geleden een nieuw en aanzienlijk groter bedrijfspand betrok. Daarnaast heeft het bedrijf een vestiging in China, waar de productie van grote volumes plaatsvindt. Refitech telt momenteel ca. 28 medewerkers.

 

Samen met de klant

Naast de standaard componenten en koppelstukken van carbon die het bedrijf produceert, is de kernactiviteit samen met de klant een oplossing bedenken voor diens vraagstuk. “Wij krijgen vragen van uiteenlopende aard. Meestal is de vraag iets te construeren dat heel licht, stijf en sterk is, maar ook vormvast, chemisch resistent en 3D gevormd. Dan kom je al snel uit bij composieten”, legt sales engineer Bas Nijpels uit. “Wij verzorgen het gehele ontwikkelproces en nemen de klant aan de hand om te komen tot een composiet oplossing vanaf prototype tot en met seriematige productie. Geheel volgens specificatie van de klant.”

 

Diverse markten

Refitech is actief in meerdere markten, zoals machinebouw, robotisering, drones, medische componenten, vliegtuigindustrie en composiet profielen en platen. Dat laatste zowel op maat als standaardproducten. Aansprekend is de ombouw voor drones en robotarmen. Rondlopend in de enorme productiehal laat Nijpels zien hoe deze gemaakt worden door het gebruik van prepegs in aluminium mallen. Een totaal ander product is het hengsel om blinde geleide honden vast te houden. “Dit hengsel moest stijf en licht zijn omdat het anders te zwaar drukt op de rug van de hond en het moet makkelijk en licht in de hand liggen van de man of vrouw die de hond aan de lijn heeft.” Voor de vliegtuigindustrie betreft het kleine technische onderdelen en panelen voor transportcontainers.

 

Webshop

Trots is Nijpels op de webshop: carbonwebshop.nl. “Daar verkopen wij onze standaard profielen, koppelstukken en platen. Wat deze webshop onderscheidend maakt van andere webshops is dat wij productspecificaties opgeven en continu assortiment hebben inclusief technische tekeningen. Ook de nieuwe partner heeft een webshop (carbonscout.de) en wij kunnen nu door onze samenwerking Europese klanten een uitgebreider assortiment aanbieden.”

 

Succesverhaal

De Kamer van Koophandel is voor Refitech een belangrijke relatie. “Zij adviseren ons op allerlei gebied. Dus toen wij op zoek waren naar een partner in het Duitse taalgebied om onze producten te gaan verkopen, hebben we een profiel aangemaakt in de database van EEN. Vervolgens zijn we met EEN mee geweest naar de JEC in Parijs. Tijdens die beurs hebben we deelgenomen aan de matchmakingevents. KvK-adviseurs René de Groot en Dries Stoel hebben alles geregeld, van bedrijfsprofiel, de busreis tot en met het netwerkevent”, vertelt Nijpels. “We hebben zelf natuurlijk ook gezocht in de database van EEN en daar kwam CG TEC al bovendrijven. Vervolgens hebben we elkaar getroffen tijdens de JEC en was er eigenlijk meteen een klik. CG TEC is echt een productiebedrijf met ca. 40 medewerkers die zowel standaard als klant specifieke composiet componenten maakt. Er was direct een goede match.”

 

De samenwerking is voor Refitech nu al succesvol. “Onze eerste contacten dateren uit 2016. Het heeft dus wel bijna twee jaar geduurd voordat we uiteindelijk het samenwerkingscontract hebben getekend, maar het heeft ons al nieuwe klanten en omzet opgeleverd. Uiteindelijk moet de samenwerking ons minimaal een paar ton omzet op jaarbasis op gaan leveren.  Als onderdeel van de samenwerking brengt Refitech nu de kabeltechnologie in de Benelux in kaart voor CG TEC. Doel is om samen internationaal te groeien en zowel klant specifieke als online standaardproducten te verkopen in bestaande en nieuwe markten.”