Ook rasondernemer heeft baat bij EEN

Nicolette Mak (1972), ooit oprichter van koeriersdienst Valid Express (verkocht aan Post NL), is een ervaren ondernemer, een sociaal ondernemer pur sang. Al haar hele leven bedenkt ze oplossingen, die vervolgens leiden tot weer een nieuwe onderneming. Zo ook met De Luizenkap. Via Enterprise Europe Network (EEN) is De Luizenkap niet alleen in België te koop, maar ook op bijvoorbeeld Amazon.

Bijna iedereen met kinderen komt in aanraking met luizen. De comedyserie De Luizenmoeder is niet voor niets zo’n succes. De bestrijding van die beestjes is een crime en kost bovendien klauwen met geld. Tijd voor een innovatie. “Ik hoorde dat een vestiging van Kruidvat in een relatief klein dorp € 1.000 per week omzette alleen op basis van lotions ter bestrijding van luizen. Dat is een bak geld en ik had het idee dat iets wat in mijn keukenkastje staat ook geschikt zou moeten zijn om luizen te bestrijden”, vertelt Mak.

 

Olie is de oplossing

Mak zet vier eierdopjes op een rij gevuld met respectievelijk azijn, wodka, olie en zout water. Tijdens een luizenaanval bij haar dochters vangt ze de luizen op en die moeten er aan geloven. “Uit dat experiment kwam naar voren dat de olie werkte. De grote luizen verdrinken in de olie en zakken naar de bodem. De kleintjes raken bewusteloos en zijn op die manier dus wel te vangen. Conclusie was dat ik een soort zwembad op het hoofd moest creëren om de luizen te verdrinken cq het bewustzijn te laten verliezen. Dat had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk heb ik de vorm bedacht en mallen laten ontwikkelen. Daar is uiteindelijk deze latexkap uit voortgekomen. Het is een soort badmuts met een trechter om de olie in te laten lopen. Geen pretje om op je hoofd te hebben, maar het werkt wel en is aanzienlijk goedkoper en fijner dan alle lotions. Uiteindelijk is dat gewoon troep die je op het hoofd van je kind aanbrengt. Dan is olie echt beter”, zegt Mak. “Op onze website www.deluizenkap.nl kun je precies zien hoe het werkt en wat je nodig hebt. Groot voordeel is ook dat je deze kap minimaal 10x kunt gebruiken.”

 

In 2017 startte Mak met De Luizenkap maar door privéomstandigheden heeft ze niet de energie om het product zelf met enorm enthousiasme in de markt te zetten. “Een vriendin met een PR achtergrond heeft ervoor gezorgd dat ik met De Luizenkap in allerlei tijdschriften stond, alleen stortte ik in. Het heeft dus geen groots vervolg gekregen. Daar gaat nu overigens verandering in komen. Inmiddels zijn in Nederland en België al wel ongeveer 6000 exemplaren verkocht.”

 

Succesverhaal

Het Belgische bedrijf Plazza Group heeft een online platform ontwikkeld en is op zoek naar consumentenproducten om via het platform te verkopen. Via de Belgische EEN-partner Vlaams Gewest wordt een profiel in de EEN-database aangemaakt. KVK-adviseur Mariëlle Vermunt verneemt dit en neemt op haar beurt contact op met Nicolette Mak met het idee dat De Luizenkap ook over de grens succes moet kunnen behalen. “Vervolgens hebben we inderdaad heen en weer gemaild, maar kwam er door miscommunicatie niets uit. Mariëlle heeft toen het initiatief gepakt en daar is uiteindelijk deze samenwerking uitgerold. Mede door deze Belgische partner heb ik eigenlijk geen omkijken naar de verkoop en heb ik ook toegang gekregen tot websites als BOL.com en Amazon. Dat was mij anders niet gelukt.”

 

Europees uitrollen

“Plazza Group is inmiddels ook bezig om De Luizenkap in Frankrijk en Engeland uit te rollen. Dat moet echt nog van de grond komen en moeten we samen nog naar kijken hoe we de advertentie moeten aanpassen om wel succes te hebben. Inmiddels ben ik via mijn eigen netwerk in contact gekomen met de oprichters van Biodermal. Nu zijn we met investeerders in gesprek en is er al een kappersketen die interesse getoond heeft. Zo hebben we een aanhanger gekocht en ingericht als kapsalon met twee tot drie behandelplekken. Op dit moment zijn gesprekken gaande om een directeur te werven voor De Luizenkap die de taak krijgt het Europees uit te rollen.”

 

Ondernemer pur sang

Nicolette Mak heeft meerdere succesvolle bedrijven opgezet, waaronder Valid Express (inmiddels overgenomen door Post NL). In diezelfde periode ontwikkelde zij het succesvolle dropdrankje Dutch Dynamite. In 2017 zag De Luizenkap het levenslicht en is zij nu bezig met een idee rondom Tiny Houses.

 

(28-01-2019)