Nederlandse modeontwerper in de lift dankzij Enterprise Europe Network

Als kind droomt Sandhya Manniesing er al van om modeontwerper te worden. In 2014 start ze haar eigen kledinglijn. Maar de droom verandert in een nachtmerrie als ze door producenten wordt opgelicht. Ondanks deze grote tegenslag geeft ze niet op en begint vol goede moed opnieuw, in samenwerking met Enterprise Europe Network (EEN).

Dans en mode: het zijn de twee grootste passies van Sandhya Manniesing. Na een dansopleiding in binnen- en buitenland opent ze in 1999 de eerste officiële Bollywood-school voor filmdans in Den Haag. Met veel plezier ontwerpt ze zelf de kostuums voor de voorstellingen. Tijdens optredens en festivals krijgt ze veel complimenten over de bijzondere outfits van de danseressen. Deze enthousiaste reacties stimuleren haar om een eigen kledinglijn op te zetten.

 Via haar eigen netwerk komt ze in contact met productiepartners in Turkije. Aanvankelijk verloopt het contact goed en de proefmodellen zijn veelbelovend, dus schrijft Manniesing de eerste opdrachten uit. Er worden netjes contracten opgesteld en ze doet een aanbetaling. Maar de producenten komen hun afspraken niet na: ze krijgt de producten nooit geleverd en moet haar klanten teleurstellen. Het heeft me jaren gekost om deze financiële klap te boven te komen”, blikt ze terug.

 

Matchmaking van EEN

Tijdens de Modefabriek in 2015 komt ze in contact met Fatma Sener van de Kamer van Koophandel via EU Fashion Match 4.0, een internationale matchmaking van EEN voor modebedrijven. Sener coacht al tien jaar ondernemers op het gebied van internationale samenwerking en besluit Manniesing met raad en daad bij te staan. “Veel modeontwerpers focussen zich het liefst op het creëren van mooie producten. Het ondernemerschap krijg je er gratis bij”, aldus Sener. “Om verder te komen moet je de juiste mensen om je heen verzamelen.”

In 2017 doet Manniesing mee aan matchmaking voor de mode-industrie in Istanbul, georganiseerd door EEN. Hier komt zij in contact met betrouwbare fabrikanten. Ze is erg te spreken over de support die ze heeft gekregen. “In de aanloop naar de matchmaking werd ik intensief begeleid. Waar moet je allemaal op letten bij het selecteren van productiepartners? Welke concrete afspraken kun je maken om veilig zaken te doen? Hoe bouw je een langdurige relatie op? In 2018 komt haar droom uit: ze krijgt haar eerste professionele levering van tassen, schoenen en jurken.

 

Internationaal succes

De samenwerking met EEN heeft Manniesing weer energie en hoop gegeven. Ze is dankbaar dat ze dit duwtje in de rug heeft gekregen. “Wat ik heb meegemaakt, dat wens ik niemand toe. Maar ik ben er sterker uitgekomen. Er komen zoveel mooie dingen op mijn pad. Zo ben ik door een Franse talentscout uitgenodigd om mijn collectie in Parijs te tonen, nota bene voor de koninklijke familie! We wisten al snel: ja, dat loont. Parijs is de modestad van de wereld. Mijn toekomstdroom is dat ik op straat mensen tegenkom in mijn creaties en dat anderen mijn signatuur gaan herkennen.”

 

(25-06-2018)