Modelabel ByBrown toekomstbestendig dankzij Enterprise Europe Network

Melanie Brown is de drijvende kracht achter ByBrown, een modelabel gespecialiseerd in high-end regenkleding voor vrouwen. Dankzij Enterprise Europe Network (EEN), het internationale matchmakingplatform van de KVK, is ze in contact gekomen met de juiste mensen om haar strategie aan te scherpen en het merk sterker te positioneren.

Een vernieuwend product op de markt brengen, dat is de intentie van de Britse ontwerper Melanie Brown. Waar veel performancekleding gericht is op mannen, zet ze met ByBrown juist echt een vrouwenlabel neer met premium regenkleding. Om het merk vijf jaar naar de oprichting verder uit te bouwen was ze op zoek naar hulp en advies.. In het verleden heb ik fijn samengewerkt met Fatma Sener van de KVK. Nadat ik haar had benaderd bracht zij mij vrij vlot met de juiste mensen in contact.”

 

Nieuwe inzichten

Eén van hen is Angelo Mulder, innovatieadviseur bij de KVK. Samen brengen ze in kaart waar het bedrijf staat en wat de verbeterpunten zijn. In overleg wordt een zogenaamde ‘health check’ gedaan: de ondernemer vult een vragenlijst in, de antwoorden worden vergeleken met die van andere ondernemers en daar rolt vervolgens een vergelijking uit. De uitkomsten van deze scan dragen ertoe bij dat de merkenpositie van ByBrown is bijgesteld. “

Strategisch advies

De volgende stap is dat Brown door Sener via het netwerk van EEN wordt gekoppeld aan Per Cederlund, een Zweedse consultant die werkt vanuit Amsterdam. Hij heeft veel ervaring met de strategische bedrijfsvoering van modebedrijven. “Zo was hij onder andere nauw betrokken bij de marktontwikkeling van Filippa K in Nederland en Duitsland”, vertelt Brown.

Sterke propositie

ByBrown werkt veel met duurzame stoffen en de producten dragen het Bluesign label, wat betekent dat ze op een verantwoorde manier zijn gemaakt. Ook de pasvorm is een onderscheidende factor. Brown is patroontekenaar van origine. Die kennis van het kleermakerschap zie je terug in de belijning en het silhouet van de regenkleding. Deze unique selling points wegen mee bij het bepalen van de marktwaarde van het product. Sener: “Eén de aspecten waar Angelo en ik Melanie mee hebben geholpen is de vraag: hoe wil je jezelf in de markt zetten?

Van designer naar merk

Brown kijkt met dankbaarheid terug op de samenwerking met de KVK en EEN. “Het is erg goed voor mij geweest, ik kan weer vooruit. Sener is blij dat ze eraan heeft kunnen bijdragen dat Brown haar label nieuw leven heeft ingeblazen. “Kennis over de supply chain, prijsvoering en andere technische aspecten, zijn zaken die je als designer meestal niet leuk vindt, maar die wel heel belangrijk zijn voor het runnen van een gezond bedrijf. Dit moet je allemaal meenemen in de kostprijsberekening, wil je winst maken”.

 

 

(16-12-2019)