Met steun van Enterprise Europe Network de wereldwijde lingeriemarkt innoveren

Met behulp van de 3D-printtechnologie ontwikkelde Victor Luis Portes een op maat gemaakte borstprothese in de vorm van een bra-inlay. Zijn droom is om de wereldwijde lingeriemarkt te innoveren. Dankzij Enterprise Europe Network (EEN) is hij in contact gekomen met professionals die hem helpen om zijn product verder te ontwikkelen.

Ondernemer Victor Luis Portes werkt op het snijvlak van productinnovatie en designcommunicatie. Zijn interesse in 3D-printen ontstaat al in 2006, als hij het boek ‘DutchCatwalk: A n Overview of the Dutch Fashion Industry’ samenstelt, ontwerpt en publiceert. Een bundeling van de innovatie, creativiteit en zakelijke drive van de Nederlandse mode-industrie.

Persoonlijke drijfveer

Via zijn eigen 3D-printconsultancybureau Dutch Catwalk heeft Portes niet alleen rechtstreeks toegang tot materiaalontwikkeling maar ook tot de top van de 3D-printindustrie. Zijn expertise zet hij in om een borstprothese te ontwikkelen in de vorm van een bra-inlay, waarmee vrouwen hun gedeeltelijk geamputeerde borst kunnen camoufleren. “De persoonlijke drijfveer voor deze innovatie was mijn dagelijkse frustratie om familieleden te zien worstelen met standaard borstprothesen die niet voldoen aan hun individuele behoeften”, vertelt Portes. In de afgelopen elf jaar heeft hij maar liefst vier familieleden verloren aan borstkanker.

Samenwerking met EEN

Tijdens de Modefabriek in juli 2014 komt Portes in contact met Fatma Sener van KVK. Hij krijgt de kans om zijn idee te presenteren en dat resulteert in een kleine subsidie waarmee hij zijn eerste prototype kan ontwikkelen. “Sindsdien is Fatma een enthousiaste en strategische adviseur en vertrouwenspersoon”, aldus Portes. Zij helpt hem tevens bij het grootste knelpunt: het vinden van financiering. Dankzij EU FashionMatch 5.0 en een profiel in de digitale database van EEN, komt Portes in contact met Donato di Biase. Een expert die startups in de gezondheidszorg en ‘lifescience’ helpt om hun idee te vertalen naar een commercieel product.

Innovatief product

Portes heeft een tweede profiel aangemaakt in de digitale database van EEN voor de presentatie van zijn volgende product: Silou Elle. Een 3D-geprinte bra-inlay die elke vrouw in staat moet stellen om een passende beha te vinden. Op deze manier hoopt hij in contact te komen met investeerders om zijn product op de markt te brengen. De ondernemer ontvangt al subsidie van LIOF en heeft recent een kantoor geopend in Maastricht.

Verhaal met impact

Zonder EEN was het Victor niet gelukt om zijn startup van de grond te krijgen. “Ik ben Fatma en KVK dankbaar voor alle begeleiding en de mogelijkheid tot deelname aan de programma’s”, zegt hij. Sener omschrijft Portes als een creatieve geest die ‘zeer gefocust’ is. Als coach en adviseur heeft zij vanaf het begin in zijn concept geloofd en hem actief begeleid.

Wereldwijde ambities

Het verbinden van mode met de wetenschap en gezondheidszorg is een grote uitdaging. “En geduld hebben”, voegt Portes eraan toe, “vooral wanneer je zo gek bent om een wereldwijde industrie proberen te transformeren!” Zijn onderzoek toont aan dat er over de hele wereld veel vraag is naar een product dat vrouwen helpt om hun nieuwe situatie beter te accepteren.

 

(22-11-2018)