Helpende hand brengt 2M Engineering samenwerkingspartners

Van slijtagemeters voor industriële compressoren, tot een apparaatje dat een melding geeft als je fietshouding niet optimaal is. De sensoren van 2M Engineering vind je in allerlei industriële en medische toepassingen. RVO.nl helpt u bij het zoeken van samenwerkingspartners en adviseert over subsidievoorstellen.

Sensoren, sensoren, sensoren: daar draait het om bij 2M Engineering. Met het in de markt zetten van het eindproduct houdt het bedrijf zich niet bezig. Dat laat ze aan haar samenwerkingspartners over. "Wij ontwíkkelen het product", vertelt Coen Lauwerijssen, directeur productontwikkeling. Van het eerste idee tot de technische oplossing. In een aantal stappen werken we via prototypes toe naar een gecertificeerd product dat in grote of kleine volumes gemaakt kan worden. Als het af is, zit onze taak erop."

Zoeken naar samenwerking

Er is steeds meer vraag naar sensortechniek, met name door de ontwikkeling van het Internet of Things. 2M Engineering maakt vooral medische diagnostische apparaten, wearables en industriële sensoroplossingen. Interessante samenwerkingspartners worden vooral online gezocht, onder meer via het Enterprise Europe Network (EEN). "We krijgen regelmatig mails via EEN waarin potentiele samenwerkingspartners staan", vertelt Lauwerijssen. "Als het goed past dan reageren we daarop, zoals in augustus 2018. Van onze RVO.nl-adviseur ontvingen we een selectie van bedrijven, die zochten naar Eurostars-partners met onze expertise. Een Noors bedrijf sprak ons aan, waarop we via onze adviseur contact legden."

De handen ineen

Samen met de Noorse partner dient 2M Engineering al een maand later een Eurostars-aanvraag in. Die werd enige tijd later gehonoreerd, mede dankzij adviseurs van RVO.nl. In april 2019 startten de partijen met de ontwikkeling van een sensorhandschoen voor een robothand. Het Noorse H5y weet veel van robothanden, maar weinig van sensoren. "We vullen elkaar dus perfect aan", legt Lauwerijssen uit. "De klik was er direct en voor we het wisten hadden we ons onderzoeksvoorstel geschreven en werd het goedgekeurd. De technische sensorkant nemen wij voor onze rekening. H5y zorgt ervoor dat gebruikers de signalen van de sensor in de handschoen ervaren als een gevoel en zet het product vervolgens in de markt. Het doel is om de gebruikerservaring van zo’n robothand te verbeteren. Sensoren kunnen daar mooi bij helpen."

Lauwerijssen ziet RVO.nl als een goede matchmaker. "Wij weten waarvoor we bij RVO.nl terecht kunnen en zij weten wat wij kunnen. Als zij een interessante partij voor ons zien, laten ze dat weten. Daar hebben we allebei wat aan. Zo’n samenwerking maakt het vinden van partners makkelijker, het werkt."

 

08-10-2019