Goed netwerk aan basis van Stage Gate 11

Als je acht jaar bij Syntens (nu Kamer van Koophandel) en dus ook bij Enterprise Europe Network (EEN) hebt gewerkt dan weet je dat je netwerk heel belangrijk is om tot goede en mooie samenwerkingen te komen. Dat is dan ook wat Michiel Poppink van Stage Gate 11, een bedrijf dat technologieën ontwikkelt om sporen van drugs en explosieven te detecteren, zelf heeft gemerkt.

“Juist door mijn grote netwerk ben ik inderdaad uiteindelijk terecht gekomen bij Stage Gate 11. In mijn werk voor EEN was ik vooral bezig met het verbinden van het grootbedrijf met het innovatieve midden- en kleinbedrijf (MKB). Het grootbedrijf vindt het lastig om snel te innoveren en is vaak risicomijdend. Bij het MKB is het eigenlijk omgekeerd. De MKB-ondernemer is heel goed in het ontwikkelen van producten maar heeft moeite om dat vervolgens grootschalig naar de markt te brengen. Dat was het moment dat ik binnen EEN benaderd werd door Schiphol security. Zij waren op zoek naar interessante innovaties in het domein veiligheid”, vertelt Poppink.

 

‘Kolfje naar mijn hand’

Het verzoek van Schiphol Security is een kolfje naar zijn hand. “Op dat moment wordt een beroep gedaan op datgene wat EEN uniek maakt. EEN is een heel groot internationaal netwerk van collega’s die in de ‘schuurtjes’ kijken waar alle innovaties plaatsvinden. Wij hebben Schiphol, afdeling Securtiy, na een grondige analyse van de markt in contact gebracht met acht innovatieve partijen. Tijdens de Security Innovation Days konden deze partijen zich presenteren. Uiteindelijk zijn drie partijen uitgenodigd, waaronder Delta R Technologies, een spin-off van de Universiteit van Florida. Zij hebben een lichttechniek ontwikkeld waarmee je door middel van reflectie sporen van drugs en/of explosieven kunt vaststellen.”

 

Niet gered

Het bedrijf Delta R Technologies is nooit tot wasdom gekomen en toen Syntens fuseerde met de KvK, vertrok Poppink bij EEN. Bij Schiphol Security startte zijn contactpersoon met een eigen adviesbureau, Point FWD, gespecialiseerd in hoe vliegvelden veiliger en efficiënter kunnen opereren. “Günther van Adrichem is echt een uniek talent. Hij weet technologie, wetgeving, praktijk en alles wat bij het proces komt kijken snel te analyseren en ziet heel snel nieuwe mogelijkheden. Maar advies en verkoop zijn lastig te combineren. Daar komt Wil Ruijsbroek, die ik weer ken via Syntens in beeld. Met zijn drieën zijn wij Stage Gate 11 gestart en wij houden ons bezig met het naar de markt brengen van innovatieve technologieën voor o.a. airport security.”

 

Buikpijn

Het bedrijf ging aan de slag met onderzoeken welke technieken er op de markt zijn om de veiligheid en de efficiency op vliegvelden te verhogen. Uiteindelijk kwam Poppink weer uit bij de lichttechnologie van Delta R Technology. Alle rechten van dit bedrijf werden verworven van de Universiteit van Florida en het drietal ging op zoek naar nieuwe toepassingen voor deze technologie. Gekeken werd naar branches die pijn in hun buik krijgen in verband met veiligheidsmaatregelen en partijen met grote logistieke problemen.

 

Internetbestellingen en pakketpost

Een plek waar de techniek van Stage Gate 11 prima ingezet kan worden, is bij de douane. “Het aantal bestellingen via internet neemt hand over hand toe. Het controleren van al die pakketten is nauwelijks nog te doen en het is wel hard nodig om de toename van illegale goederen terug te dringen. Onze techniek spoort drugs en (vuurwerk)explosieven op. We zijn nu bijna klaar voor de eerste veldtest bij de douane.”

 

Shoe scanner

Stage Gate 11 heeft ook de ‘shoe scanner’ ontwikkeld. “Hoe gaaf zou het zijn als mensen bij de luchthavendouane niet meer hun schoenen hoeven uit te trekken. De gastvrijheid die luchthavens graag willen laten zien, zou hierdoor fors verbeterd worden. Het zorgt voor een aanzienlijk snellere doorgang van mensen, het is hygiënisch en het is ook in te zetten om bijvoorbeeld laptops en tablets heel snel te scannen. Deze technologie draagt absoluut bij aan het bevorderen van de veiligheid en de logistieke afhandeling. Het is de bedoeling dat de douane in het derde of vierde kwartaal van dit jaar met deze lichttechnologie, die ook in de shoe scanner zit, aan de slag gaat.”

 

Ambitie

Met deze technologie in handen en alle toepassingen die mogelijk zijn, heeft Stage Gate 11 een mooie toekomst voor de boeg. “Onze ambitie is om initieel in West-Europa voor vliegvelden, douanes en logistieke bedrijven te werken. De technologie is ook inzetbaar om terreuraanslagen op vliegvelden te voorkomen of kan bijvoorbeeld ingezet worden bij grote concerten in stadions. We willen een bijdrage leveren aan het voorkomen van aanslagen zoals in Parijs en Manchester.”

 

(26-06-2017)