Exoskelet breekt door in Frankrijk

Het werk lichter maken voor mensen. Dat is de drijfveer van het bedrijf Laevo. Met het door hen ontwikkelde exoskelet kunnen mensen eenvoudig zware dingen tillen zonder hun rug te belasten. Via Enterprise Europe Network (EEN) komt Laevo in aanraking met de Franse distributeur Gobio Robots. Dit is de start van een succesvolle samenwerking

‘Bedenk een zichzelf instellend balanceersysteem’ luidde meer dan tien jaar geleden de opdracht aan studenten van de TU Delft die de opleiding Bio Medical Design volgden. Het had een onoplosbare opdracht moeten zijn, maar de drie studenten Boudewijn Wisse, Wouter van Dorsser en Rogier Barents, kregen dat binnen drie weken voor elkaar. Het ontwerp werd gepatenteerd. Na hun afstuderen richtten Boudewijn, Wouter en Rogier in 2006 het bedrijf InteSpring op, een productontwikkelingsbureau met expertise in bewegingstechniek en –onderzoek. Het huidige bedrijf Laevo is vervolgens voortgekomen uit het X-arm project, dat van 2010 tot en met 2013 door InteSpring en de TU Delft is uitgevoerd. In eerste instantie richtte het X-arm project zich op de zorgsector. Gedurende het project werd echter duidelijk dat rugproblemen voor voorovergebogen werkzaamheden ook in andere branches voorkomen, zoals in de industrie en de land- en tuinbouw. Ook in deze branches kan een rugondersteuning de fysieke belasting verminderen.

Sta-op mechanisme

Al langere tijd hebben de oprichters van InteSpring contact met Quirien Verbakel en haar collega’s van de KvK (en diens voorlopers) in het kader van innovatieadvies en ondersteuning. “Met de sta-op-stoel (bedacht door ons andere bedrijf Sprinq) kwam de dienstverlening van EEN in het vizier. Wij wilden dit mechanisme met Europese partners naar de markt brengen. De vraag aan EEN was: welke bedrijven hebben interesse in onze technologie?”

Gobio Robot

Het aangemaakte profiel in de EEN-database wekt de interesse van het Franse bedrijf Gobio Robot. Zij zijn zeer geïnteresseerd in het sta-op-stoel-mechanisme. Echter al snel na de eerste kennismaking blijkt dat het door Laevo ontwikkelde exoskelet op een nog grotere interesse kan rekenen van Gobio Robot. “Inmiddels zijn zij onze belangrijkste distributeur en is het allemaal ongelooflijk snel gegaan. Daarmee is het voor ons absoluut een succesverhaal. Wij hebben al in een heel vroeg stadium een goede partner gevonden in Gobio Robot en dat is cruciaal voor een innovatief bedrijf. Onze omzet is in enkele maanden verdubbeld door deze samenwerking. De adoptie van ons product in Frankrijk waar een andere bedrijfscultuur heerst, biedt andere internationale mogelijkheden. Ons doel is nu om het ook in andere landen zoals Duitsland, Italië, Spanje, Roemenië, Engeland, België en de Verenigde Staten te gaan verkopen”, aldus Boudewijn. “

Gereedschap van de toekomst

“Het streven is world domination”, zegt Boudewijn gekscherend. “Het exoskelet is in onze ogen het gereedschap van de toekomst. Onze passie en filosofie is dat wij mensen willen helpen. Dat hebben wij de afgelopen twaalf jaar gedaan en dat willen wij blijven doen. Wij ontwikkelen zinvolle en betekenisvolle producten en het geeft heel veel voldoening als iemand blij is als hij ons product gebruikt. Rugklachten door het werk zijn wereldwijd ziektelast nummer één. Continu rugpijn heeft een enorme impact op mensen, vooral ook privé. Als wij met ons exoskelet kunnen bijdragen door die pijn te verminderen en zelfs te voorkomen dan maken wij onze filosofie waar”, aldus Rogier en Boudewijn.

Organisatie

De drie oprichters van het bedrijf zitten samen in InteSpring Holding. Boudewijn is verantwoordelijk voor Laevo, waarbij Duncan Treffers zijn rechterhand is. Rogier is verantwoordelijk voor InteSpring en Sprinq. De drie bedrijven (met in totaal vijftien werknemers) zijn gevestigd in Delft bij YES!Delft, een high-tech incubator. “Allemaal innovatieve bedrijven hier, die ons inspireren en verder helpen”, aldus Rogier en Boudewijn.

 

(24-04-2018)