Eigenaardigheden van de Nederlandse markt

Buitenlandse bedrijven die hun product op de Nederlandse markt willen zetten, moeten rekening houden met een aantal typisch Nederlandse zaken. Voor hen kan het handig zijn om een agent of handelspartner in Nederland te vinden de hen wegwijs maakt. Het Duitse Wegtam werd via Enterprise Europe Network gewezen op het Nederlandse bedrijf Business-Developer voor het vinden van Nederlandse klanten. Oprichter Arthur Scholten, vertelt het verhaal van deze succesvolle match.

“Enterprise Europe Network ondersteunt mkb’ers bij internationale handel en innovatie, bijvoorbeeld door het vinden van handelspartners. In Nederland is de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aangesloten bij dit netwerk. Bedrijven pitchen ideeën voor een buitenlandse markt en potentiële distributeurs of agenten reageren daar op. Als er een match is, kom je met elkaar in contact. De Duitse software startup Wegtam heeft ons zo gevonden. Wij helpen hen nu met het vinden van klanten in Nederland.”

Guerrilla sales

Business-Developer.nl kent de Nederlandse markt als geen ander. Arthur: “Vanuit mijn ervaring met verkoop van software heb ik een Belgisch bedrijf geholpen hier voet aan de grond te krijgen. Nu richten we ons op meer dan alleen software. Er zijn belangrijke verschillen met omliggende landen. Zo hebben we in Nederland veel internetaansluitingen, kunnen Duitsers ons wat kort door de bocht vinden en verbazen Fransen zich over onze relatief goede beheersing van het Engels. De eerste stap is vaak wat we ‘guerrilla sales’ noemen: in korte tijd benaderen we gericht een bepaalde doelgroep. Zo onderzoeken we wat de kansen van een product op de Nederlandse markt zijn. Het lijkt op een marktonderzoek, maar dan met concrete resultaten.”

Innovatieprijs

Wegtam is een klein, jong Duits softwarebedrijf met een bijzonder product. “Ze ontwikkelden een oplossing om vanuit een centrale plek in één keer in verschillende databronnen tegelijk te zoeken. Ook wanneer die bijvoorbeeld beveiligd zijn. Handig voor bedrijven die veel verschillende informatiebronnen hebben. Een soort interne Google dus, bekroond met een innovatieprijs! Nu hebben ze een tweede product, dat data uit twee verschillende systemen bij elkaar brengt. Via het netwerk van EEN kwamen ze bij ons terecht. Daardoor hadden ze eerder een agent in Nederland dan in Duitsland!” lacht Arthur.

Contact en toekomst

Het contact loopt soepel en gaat vooral via Skype. “Dat werkt erg fijn. We hebben elkaar één keer in het echt ontmoet op een bijzondere plek: een spellenbeurs in Duitsland. Ik heb ook contact met een bedrijf in Slovenië en daar is offline contact weer veel belangrijker. Dat kan onhandig zijn, want daar kom je niet elke dag. Ik vind het EEN netwerk een goed initiatief met toegevoegde waarde. Het is mooi dat mkb’ers uit verschillende landen op deze manier met elkaar in contact komen en elkaar kunnen helpen. De toekomst van onze samenwerking met Wegtam ziet er in ieder geval goed uit: er is veel enthousiasme en de eerste offertes staan uit.”