EEN ondersteunt BicarBlast met nieuwe innovatie

‘Ik wil de beste blijven’

Niet alleen heeft BicarBlast, een bedrijf dat inktwalsen schoon straalt, veel baat gehad bij het toepassen van de Inmancap methodiek, ook heeft het bedrijf de stap gezet om een nieuwe lasertechniek te onderzoeken. “Lasertechniek bestaat al heel lang, wij willen nu onderzoeken hoe we met lasertechniek de inktwalsen nog beter schoon kunnen krijgen, maar dat ook vooral milieuvriendelijk te doen”, zegt eigenaar Niels Gerrits.

Niels Gerrits (41) studeerde MTS Installatietechniek en besturingstechniek. Hierna ging hij aan de slag bij het bedrijf Apex International. Dit bedrijf produceert rasterwalsen voor de verpakkingsdrukindustrie. Dit zijn zogeheten inktoverdragende walsen. “Wat je in de winkel aan verpakkingen ziet, wordt gedrukt met deze walsen. De buitenkant van deze walsen bestaat uit een keramische laag die opgebouwd is uit minuscuul kleine cellen. Op 1 cm kunnen wel tot 700 celletjes zitten. Die cellen lopen vol met inkt en moeten om de zoveel tijd gereinigd worden”, legt Gerrits uit.

Eigen bedrijf

In 2002 besluit Gerrits samen met een partner voor zichzelf te beginnen. Het bedrijf Flexoplast ziet het levenslicht. In 2005 gaat Gerrits geheel zelfstandig verder onder de naam BicarBlast. De naam is afgeleid van Natrium Bicarbonat waarmee de inktwalsen schoon gestraald worden. “Ik was op dat moment een van de weinige bedrijven met deze specialisatie. Ik ben continu aan het vernieuwen omdat ik zo duurzaam en zo milieuvriendelijk mogelijk de rasterwalsen wil reinigen. Ook ontwikkelen en verkopen wij allerlei bijproducten, zoals reinigingsmiddelen, die we onder eigen naam of onder white label verkopen.”

Flexibiliteit is noodzaak

“Als drukmachines stilstaan doordat de rasterwalsen niet goed schoon zijn, kost dat bedrijven ongelooflijk veel omzet. Dat betekent dat wij heel snel en flexibel beschikbaar moeten zijn. Wij werken door heel Europa, tot in Rusland aan toe. Dat betekent dat wij zeven dagen in de week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ik heb alleen moeten beloven dat ik Eerste Kerstdag bij mijn moeder aan tafel zit”, lacht Gerrits.

Innovatiescan

Via via komt Gerrits in contact met Angelo Mulder, adviseur bij de Kamer van Koophandel en Enterprise Europe Network (EEN). “Mijn vraag aan hem was dat ik een laser wilde ontwikkelen zodat ik meerdere manieren van reinigen kan aanbieden en zodoende kan groeien. Angelo heeft mij in contact gebracht met diverse personen die mij helpen met de groei- en managementvraagstukken. Via de Inmancap methodiek, een hele uitgebreide vragenlijst waarbij je scores invult, werd inzichtelijk waar nog verbeteringen en groei te behalen was”, vertelt Gerrits.

Nieuwe laser

BicarBlast is continu aan het innoveren en doorontwikkelen van al bestaande methodieken. Volgens Gerrits is er voor elk probleem bij een klant wel een oplossing voorhanden en zo niet dan bouwt hij het gewoon voor de klant. “Ik wilde eigenlijk niet meedoen aan een nieuwe IPC-regeling. IPC staat voor InnovatiePrestatieContracten en is een subsidie voor samenwerkende mkb-bedrijven in dezelfde regio, keten of branche die een tweejarig innovatietraject uitvoeren. Angelo heeft mij overgehaald om voor het nieuwe laserproject toch mee te doen. Daar zijn we dan nu ook mee gestart. Het is nog heel pril.”

Onderzoek

Gerrits is met de TU Eindhoven in gesprek om een masterstudent in te huren die het project gaat onderzoeken op haalbaarheid. “De bestaande lasertechnieken beschadigen het keramiek van de wals, waardoor bij ons de wens is ontstaan om de perfecte laser te bouwen. We zijn twee weken geleden gestart. Dat betekent dat er nu onderzocht wordt of het theoretisch haalbaar is. Verder moeten we de energie berekenen, het type laser bepalen en uiteraard testen in een laboratorium omgeving. Al met al zal het zeker anderhalf jaar in beslag nemen voordat we de perfecte laser in ons vakgebied hebben ontwikkeld”, vertelt Gerrits.

Succesverhaal

“Door de samenwerking met EEN heb ik niet alleen meer inzicht gekregen waar binnen mijn bedrijf nog verbeteringen en groeipotentie zit, ook ben ik toch in de IPC-regeling gestapt waardoor ik als het goed is over twee jaar de beste laser heb ontwikkeld voor het schoonmaken van dit type rasterwalsen”, zegt Gerrits. Ook Mulder is enthousiast. “Niet alleen heeft Niels met onze hulp nog beter inzicht gekregen waar nog groei te behalen is, door deelname aan de IPC-regeling gaat hij de beste laser ontwikkelen. Het is mooi dat de Inmancap methodiek en het netwerk van EEN hieraan bijgedragen heeft.”

Ambitie

BicarBlast is gevestigd in Eersel en heeft nog een zustervestiging in Barcelona. Een vestiging in Milaan zit in de planning. “Onze toekomst ziet er rooskleurig uit en wij willen simpelweg de beste zijn en blijven.”

 

(29-01-2018)