Door netwerk EEN voet aan de grond in Malaga

Via Hannover en Cambridge een vestiging in Malaga

Benno Beuting, eigenaar van Cordis Automation, wilde twee jaar geleden een vestiging van zijn bedrijf openen in Malaga. Uiteindelijk is het met de hulp van KvK-adviseur Rim Stroeks en het EEN-netwerk gelukt. Geduld bleek een hele schone zaak en ook de cultuur van zakendoen in Spanje was een uitdaging. Maar het kantoor in Malaga opende eind 2017 zijn deuren.

Cordis Automation ontwikkelt een software-ontwikkelingsplatform dat producenten van machines in staat stelt om op basis van Model-Based Engineering de besturingssoftware te ontwikkelen. Handmatig de code intypen is daarmee niet meer nodig. Uit de hiermee gemaakte ontwerpspecificatie wordt de code automatisch en foutloos gegenereerd. Beuting legt uit dat de wijze waarop tot dusverre software tot stand komt niet meer voldoet door de toenemend complexiteit en de kortere doorlooptijden. Reden voor Beuting om uiteindelijk in 2000 voor zichzelf te beginnen. Tijdens die zelfstandigheid werkte hij bij Philips aan projecten voor het ontwikkelen van software voor machine automatisering. “Ik leerde binnen Philips een speciale afdeling kennen en daar ontstond de basis voor een intensieve samenwerking. Toen Philips stopte met deze projecten zijn wij zelfstandig verder gegaan en hebben we onze technologie verder ontwikkeld. Uiteindelijk is daar de Cordis Suite uit ontstaan.”

Cordis Automation ontwikkelde zich voorspoedig en de door hun gebouwde technologie, de Cordis Suite, kon zich verheugen in veel belangstelling van andere partijen. “Dit is een toolbox die je kunt gebruiken om software foutloos te ontwikkelen. Dus toen de vraag uit de markt kwam of men onze technologie ook mocht gebruiken, zette dat bij mij een denkproces in gang. We moesten een nieuw business model bedenken en een andere organisatie en structuur opzetten waardoor we onze expertise als product in de markt konden zetten”, legt Beuting uit.

Mensen vinden

Mede door deze andere insteek van zijn bedrijf, loopt Beuting aan tegen het feit dat hij moeilijk de juiste mensen kan vinden met de kennis en kwaliteiten die hij zoekt. “Er is in Eindhoven gewoon heel veel concurrentie op de arbeidsmarkt.” Beuting bedenkt dat hij een buitenlandse vestiging wil openen. Moest wel binnen Europa zijn in verband met wetgeving, de aanwezigheid van een Technische Universiteit was een vereiste en het moest vanaf vliegveld Eindhoven te bereiken zijn. Uiteindelijk kwam hij uit in Malaga. Dat is het moment dat KvK-adviseur Rim Stroeks betrokken raakt bij Cordis.

Hannover Messe

Benno en Rim ontmoeten elkaar in 2015 op de Hannover Messe. Beuting doet zijn verhaal en Rim brengt hem in contact met de EEN-partner in Andalusië Jaime Duran. Beuting reist af naar Malaga, probeert daar allerlei gesprekken te voeren en komt erachter dat zakendoen in Spanje er iets anders aan toegaat dan in de Noord-Europese landen. “Het idee was dat ik gebruik kon maken van lokale stimuleringsregelingen als ik mij als buitenlands bedrijf in Malaga zou vestigen. Maar het duurde en duurde en alle beloftes bleken uiteindelijk loos. Mijn frustratie begon inmiddels hoog op te lopen en Rim signaleerde dat. Hij heeft het uiteindelijk voor elkaar gekregen dat ik in april 2016 op de Hannover Messe kon spreken met iemand van de Spaanse ontwikkelingsmaatschappij IDEA. Deze man hielp mij snel uit de droom qua lokale stimuleringsmaatregelen, maar attendeerde ons wel op een stimuleringsregeling waarmee de Andalusische autoriteiten de terugkeer van talentvolle Spanjaarden uit het buitenland wil stimuleren. Daar zijn we uiteindelijk op ingestapt.”

Vestiging geopend

Beuting komt in contact met de in Cambridge wonende en werkende Jaime Mahillo, die uiteindelijk Cordis manager van de vestiging in Malaga is geworden. “Het moest iemand zijn die in Noord-Europa gewerkt had, die de Spaanse en Engelse taal machtig is. Die alles in Spanje kan managen maar ook de Nederlandse vestiging snapt. Ik heb Jaime via skype leren kennen en we hadden meteen een klik. We hebben alles versneld in gang gezet en nu kunnen we zeggen dat we geslaagd zijn in onze missie. We hebben een prachtig kantoor, er werken inmiddels drie mensen en wij zijn op de toekomst voorbereid”, zegt Beuting.

Succesverhaal

Het traject is niet eenvoudig geweest en heeft zo zijn tegenslagen gekend, echter met het eindresultaat vinden zowel Rim als Benno dat er absoluut sprake is van een succesverhaal. “Het EEN-netwerk van Rim, zijn persoonlijke netwerk en zijn niet aflatende steun zijn heel belangrijk geweest. En ja, het heeft langer geduurd dan gepland, maar nu de vestiging open is, hebben we een solide basis gelegd waarop we kunnen doorgroeien.”

 

(30-01-2018)