De juiste zakenpartner voor ontwikkeling duurzame hout coating

Beits, verf, lak… er zijn allerlei producten om hout te beschermen. Veel van deze coatings worden gemaakt met aardolie. Volgens Drywood Coatings BV kan dat duurzamer. Tijdens de Greenlab International, een matchmaking event georganiseerd door Enterprise Europe Network, sprak Drywood met verschillende Nederlandse én buitenlandse partijen.

Na het gezamenlijk bekijken van een postersessie kwam Drywood in contact met een internationaal bedrijf. Samenwerking op het gebied van een nieuwe vlamvertragende coating is het resultaat!

Daarnaast bleek het Nederlandse bedrijf InCatT BV, ook aanwezig op Greenlab International, een goede match voor het indienen van een aanvraag voor de MKB-Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert deze regeling uit. Samen met InCatT en Parvus BV ontwikkelt Drywood biobased coatings. Dat zijn coatings op basis van natuurlijke materialen, waardoor de productie niet meer afhankelijk is van aardolie. Mari de Meijer en Johan Nienhuis van Drywood vertellen over deze bijzondere samenwerking.

Duurzaamheid hoog in vaandel

De Meijer: “Het maken van coatings voor hout is al meer dan 100 jaar onze specialiteit. De meeste van onze klanten zitten in de timmerindustrie. We leveren bijvoorbeeld coatings aan aannemers die houten kozijnen en deuren kant-en-klaar afgelakt op de bouwplaats willen hebben. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Enerzijds maken onze producten het hout duurzamer, anderzijds zoeken we naar manieren om onze coatings duurzamer te produceren. Bijvoorbeeld door het gebruik van bindmiddel uit natuurlijke materialen. Hier doen we onderzoek naar met behulp van MIT-regeling.”

Innovatie noodzakelijk

De Meijer: “Onze partner InCatT houdt zich bezig met het modificeren van oliën door middel van katalysatoren. Het gaat dan om natuurlijke oliën die geschikt worden gemaakt door middel van een katalytisch proces om te dienen als bindmiddel voor coatings. Een andere vernieuwing die we onderzoeken zijn UV-lakken. Die harden snel uit onder invloed van UV-licht. Handig, want dan kan een aannemer snel met het hout aan de slag. UV-uitharding met energiezuinige LEDs is de specialiteit van onze partner Parvus. De Meijer voegt toe: “Samen met houtleveranciers bieden we een mooi duurzaam eindproduct aan de timmerindustrie: snel afgelakt hout met een langdurig beschermde coating. Met deze innovaties maken we ons product duurzamer en slimmer!”

De kracht van samenwerking

Nienhuis: “We vullen elkaar goed aan en helpen elkaar nieuwe kennis op te bouwen. We zitten niet in elkaars vaarwater en dat is erg belangrijk.” De Meijer: “Dit soort projecten is erg goed voor het mkb. Dankzij Enterprise Europe Network (EEN) hebben wij de juiste zakenpartner gevonden en met de MIT-regeling kunnen we onderzoek doen, innoveren en uiteindelijke betere en duurzamere producten op de markt zetten. Want duurzaamheid heeft de toekomst!”