Daylliance wil de wereld veroveren

Sanne Knopper en Milou Knierim, beiden 23 jaar oud, vormen samen het Amsterdamse modemerk Daylliance. Betaalbare, unieke kleding in kleine oplages voor vrouwen tot 35 jaar, dat is waar Daylliance voor staat. Via KvK-adviseur Fatma Sener en Enterprise Europe Network (EEN) kwamen zij in contact met hun Turkse producent Yusuf Tasdemir. “Nu is het voor ons mogelijk om in kleine oplages voor een betaalbare prijs onze creaties online te verkopen.”

Bijlagen: 

Als je wilt weten hoe het is om je droom achterna te jagen, dan zit je bij deze meesters in de Rechten goed. Niet pleiten voor de rechtbank, maar een internationaal modemerk neerzetten. In Amsterdam hebben ze hun naam al gevestigd. Nu is de rest van Nederland aan de beurt om daarna de grenzen over te trekken. “Zonder Fatma hadden we hier nu niet gezeten”, vertellen Sanne en Milou. De twee kennen elkaar pas een jaar. Milou kwam via via in contact met Sanne die al met Daylliance aan de weg timmerde. Het klikte en de twee besloten samen verder te gaan. “Wij willen het gat opvullen tussen dure boetiekkleding en de kleding van ketens zoals Zara en H&M. Wij ontwerpen zelf onze kleding en we maakten het ook zelf. Daar liepen we tegen onze grenzen op. We zijn creatief, maar geen naaisters. Bovendien zijn de stoffen in Nederland duur. Wij moesten dus op zoek naar goede, goedkopere stoffen, en een producent in het buitenland die de kleding voor ons in kleine oplages wilde produceren. Na eerst zelf het hele internet afgestruind te hebben, hebben we de raad van vrienden opgevolgd en contact gezocht met de Kamer van Koophandel. We hadden meteen Fatma aan de lijn die ongelooflijk enthousiast reageerde op ons verhaal en onze vraag”, vertelt Sanne.

Istanbul

Sanne en Milou wilden graag snel in contact komen met kledingproducenten die ook kleine aantallen willen produceren. Fatma wees de twee op de mogelijkheden voor productie van kleding in Istanbul. Turkije blijkt een goed alternatief voor Azië als mode labels dichter bij huis willen laten produceren. De aanwezigheid van de belangrijkste grondstof katoen, relatief lage arbeidskosten, de kleine afstand tot Europa en een EU-overeenkomst dat goederen zonder douane-beperkingen verhandeld kunnen worden, maakt Turkije interessant voor productie van kleding. Die reis naar Istanbul verloopt niet vlekkeloos. Het begon al met terroristische aanslagen waardoor de hele reis op losse schroeven kwam te staan om vervolgens in Istanbul zelf erachter te komen dat Turkse producenten in het weekend niet beschikbaar zijn en bovendien nauwelijks de Engelse taal machtig zijn. “Daar stond tegenover dat iedereen wel ongelooflijk behulpzaam was. Fatma was ook hier weer onze reddende engel. Vanuit Nederland heeft zij twee producenten benaderd en met Yusuf zijn we uiteindelijk een samenwerking aangegaan”, vertelt Milou. Terug in Nederland verloopt het vervolgens ook niet geheel volgens plan. “De door ons uitgezochte stoffen, bleken uiteindelijk niet die kwaliteit te hebben die wij eisen voor onze kleding. We hebben veel geleerd in die periode”, vertellen Sanne en Milou, die er inmiddels om kunnen lachen.

Focus

De eerste collectie werd verkocht in dertien winkels, maar ze kwamen tot de slotsom dat dit niet de goede weg was. “Wij willen online goede content creëren, snel kunnen inspelen op trends en de verkoop via winkels leverde te veel administratie, stress en gedoe op. Het werd crisismanagement in plaats van dat het leuk was. Wij waren onze focus kwijt. Online is in onze ogen de toekomst en via Instagram krijgen wij heel veel klanten binnen. Daarnaast zullen wij onze kleding aanbieden in pop-up stores zodat de kleding wel gepast kan worden. En uiteindelijk willen we doorgroeien naar eigen winkel(s).”

Spannend

De komende tijd is spannend. De eerste oplage van colbertjes is binnengekomen vanuit Turkije en nu start de online verkoop. “Binnen een aantal maanden willen we minimaal 200 stuks per maand online verkopen via onze webshop. Dan hebben we een basis om van te kunnen leven. Wij werken er alle twee nog naast. Nu is de tijd om ons merk te ‘branden’ en sterk te maken. Wij werken samen met studenten die ons helpen met de marketing en onze social media. Wij doen zelf het design en de rest geven we uit handen. Zo is een student bezig met een afstudeerproject hoe wij internationaal kunnen uitbreiden en op welke landen wij ons moeten focussen.” De twee hebben er in ieder geval ongelooflijk veel zin in. “Wij willen continu genieten van het leven en ons eigen pad bewandelen.”