“Met zóveel nieuwe partners kunnen we voorlopig weer vooruit”

Hoe verplaats je snel en veilig stukken dak of gevel? Daar houden de specialisten van Viavac zich mee bezig. Zij ontwerpen en produceren vacuüm hijsgereedschappen. De losse onderdelen voor deze apparaten kopen ze in, om ze vervolgens zelf samen te voegen. Viavac groeit hard, daarom zochten ze extra leveranciers via het Enterprise Europe Network (EEN).

Nederland kent weinig bedrijven die deze specifieke producten voor Viavac kunnen maken. En zeker niet in zulke hoeveelheden. “De spoeling is inderdaad dun”, vertelt Arie de Groot, directeur van Viavac. “Een leverancier moet spullen maken van goede kwaliteit, tegen de juiste prijs én op regelmatige basis. Wij bestellen namelijk doorlopend apparatuur. Zo’n bedrijf vind je niet zomaar.”

EEN draait de rollen om

Een online zoektocht levert weinig op, tot De Groot bedenkt dat hij regelmatig mails voorbij ziet komen van het EEN-netwerk. “Maandelijks krijg ik die berichten binnen. Allerlei bedrijven bieden daarin hun diensten aan, dus ben ik de mails gaan doorspitten op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners.”

De Groot plaatst meer dan vijfentwintig reacties op samenwerkingsprofielen via de website van EEN. Dit levert drie samenwerkingen op. Omdat Viavac uit strategische overwegingen niet afhankelijk wil zijn van een paar leveranciers is het bedrijf op zoek naar meer producenten. Dat wekt de aandacht van Remko Triezenberg, adviseur bij EEN. “Remko nam contact met me op en stelde voor de rollen om te draaien”, vertelt De Groot. “In plaats van te reageren op advertenties, kon ik beter zélf een advertentie plaatsen. Samen hebben we toen mijn precieze vraag vastgesteld en een bericht op het platform van EEN geplaatst.”

Van kandidaat tot klant

De aanpak werkt. En hoe! “Al snel stroomden de reacties binnen. Inmiddels staat de teller op zeventig. Dat zijn overigens lang niet allemaal bedrijven waarmee we daadwerkelijk de samenwerking aan kunnen gaan, we zoeken immers heel specifieke kennis en kunde. Maar twintig van de zeventig vonden we interessant genoeg om een kans te geven als potentiële partner.”

Voordat Viavac overgaat tot een échte koop, zoekt de hijsspecialist uit of zijn toekomstig handelspartner voldoet aan strenge eisen. De Groot: “We vragen offertes op en plaatsen proeforders. Als dat allebei bevalt, gaan we over tot een officiële bestelling. De eerste paar keer zijn er dan vaak nog wat kleine dingen die we nét anders willen zien, maar daar komen we vaak wel uit. Zo’n proces kan enkele maanden duren, niet alle twintig bedrijven hebben dat al doorlopen. Maar we hebben er sowieso twee nieuwe leveranciers bij. In totaal dus vijf. Met zóveel nieuwe partners kunnen we voorlopig weer vooruit.”

 

(03-06-2019)