‘Zonder EEN was het mij niet gelukt’

Jarenlang had Lotte Zunneberg (1986) een verlanglijstje waar een simpele, van mooi leer gemaakte betaalbare tas op stond. Die bleek onvindbaar. Als alternatief krijgt ze van haar schoonfamilie een cursus tassen maken. Nu heeft ze haar eigen showroom en in januari staat ze op haar eerste grote beurs in Kopenhagen. “Zonder de hulp van EEN was het mij niet gelukt.”

Lotte, geboren in Zwolle maar al tien jaar wonend in Amsterdam, volgde de Jan de Bouvrie academie voor binnenhuisarchitectuur. De cursus tassen maken, brengt haar op een heel ander pad. “Ik maakte voor mijzelf de tas die ik altijd voor ogen had. Vrienden en familie wilden vervolgens ook zo’n tas. Uiteindelijk bleek de vraag naar het soort tas dat ik voor ogen had, groter dan ik zelf had gedacht. Dat was het moment dat mijn vriend zei ‘Waarom ga je er niet echt iets mee doen?’. Haar merk Stories Official is een feit.

 

Producent nodig

Lotte start met een dag in de week, maar al snel is dat niet meer genoeg. Ze vindt een naaiatelier waar ze zelf achter de machine kan werken en ontwerpt en produceert haar eerste eigen collectie: een rugtas, een schoudertas en een shopper. “Alles zelf maken heeft een eindpunt. Ik had op een gegeven moment vijftien verkooppunten in Nederland en dat was het maximale wat ik in mijn eentje aankon. Ik wilde geen mensen aannemen en kwam terecht bij KVK. Ik ontmoette Fabienne Matas Guiot tijdens het matchmaking event De Modefabriek. Zij maakte een profiel in de databank  van EEN (Enterprise Europe Network) en via Fabienne kwam ik in contact met AEP Portugal. Zij hadden in no time een aantal mogelijke productiepartners voor mij gevonden. Ik ben naar Portugal gegaan om de fabrieken te bezoeken en mijn keuze viel op een klein familiebedrijf. Zij spreken ook Engels, voor mij erg belangrijk omdat goede onderlinge communicatie heel belangrijk is. Een half jaar later ben ik nog een keer gegaan om de samples door te spreken. Ik ben nog steeds heel erg tevreden”, aldus Lotte. “Via AEP Portugal ben ik ook terecht gekomen bij een fabriek die voor mij accessoires kan produceren. Dat was in 1x raak.”

 

Inzicht in bedrijf

Inmiddels is ook KVK-adviseur Angelo Mulder in beeld. Hij neemt het traject over van Fabienne. “Angelo heeft mij vooral geholpen inzicht te krijgen in mijn bedrijf. Wat mijn sterktes en zwaktes zijn. De methodiek die daarvoor gebruikt is, is de zogeheten Innovation Health Check, onderdeel van het KVK-product INMANCAP. Na het invullen van de vragenlijsten, bleek al snel dat ik echt op de goede weg was. De punten die nog aandacht vereisten, stonden al op mijn to-do list. Zoals onder andere internationaal een naam opbouwen”, vertelt Lotte. “Als sparringpartner treedt vooral mijn vriend op, die lekker kritisch naar mijn bedrijf kan kijken. Ik overleg altijd met hem als ik bijvoorbeeld grote financiële beslissingen moet nemen.”

 

Succesverhaal

Op de vraag waarom Stories Official een succesverhaal is, zegt Lotte: “Zonder EEN/KVK was het mij niet gelukt”. “Via internet producenten in Portugal vinden, is bijkans onmogelijk. De communicatie is een probleem, veel fabrieken hebben geen website en het belangrijkste communicatiemiddel is de fax. Bovendien spreken ze bijna geen Engels. Dus zonder de hulp van Fabienne, die mij in contact bracht met AEP, was het echt niet gelukt om een goede productiepartner te vinden.”

 

Naar de beurs

Lotte wil met Stories Official internationaal doorbreken. Omdat te bereiken, staat ze eind januari 2019 voor het eerst op een internationale beurs in Kopenhagen. “Alle grote namen in de branche staan daar. Ik vind het heel spannend. Voor mij echt een grote stap richting de internationale markt. Mijn huidige collectie is sinds een maand klaar. Ik presenteer mijn collectie op de beurs in Kopenhagen. De tassen en accessoires zijn al wel te koop op www.storiesofficial.com. Op de beurs zal ik ook een nieuwe kleur presenteren, naast zwart en donkerblauw.” De beurs is voor Lotte geslaagd als ze vijf internationale verkooppunten binnenhaalt.

De tassen van Stories Official zijn allemaal handgemaakt, hebben een klassieke uitstraling en zijn praktisch in gebruik. De mooie kwaliteit leer wordt met het gebruik alleen maar mooier.

 

(10-01-2019)