‘Innovation Health Check was eyeopener’

Een innovatief en nieuw product ontwerpen is één. Ervoor zorgen dat je organisatie ingericht is om dit nieuwe product ook goed in de markt te zetten is twee. LUXOR LICHT kreeg hulp van Enterprise Europe Network (EEN) in de persoon van KvK-adviseur Frans Balemans. Hij zette het bedrijf aan het werk met de Innovation Health Check.

Een innovatief en nieuw product ontwerpen is één. Ervoor zorgen dat je organisatie ingericht is om dit nieuwe product ook goed in de markt te zetten is twee. LUXOR LICHT kreeg hulp van Enterprise Europe Network (EEN) in de persoon van KvK-adviseur Frans Balemans. Hij zette het bedrijf aan het werk met de Innovation Health Check.

 

"Na ruim twintig jaar in verlichting gewerkt te hebben, was de tijd rijp om in 2006 te starten met mijn eigen bedrijf LUXOR LICHT", vertelt eigenaar Roeland Reichert (1956). "Ik wilde een nieuwe markt aanboren, namelijk die voor het direct leveren van maatwerkoplossingen aan de installateurs op (grote) projecten. Zonder tussenkomst van de groothandel. Door installateurs en de zelf installerende bedrijven te benaderen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen en pharmaceuticals." Reichert legt contacten met fabrieken die voor hem in relatief korte tijd de maatwerkoplossingen fabriceren. LUXOR LICHT adviseert en produceert in- en opbouw armaturen voor hoogwaardige verlichtingsoplossingen.

 

Zes jaar aan het plafond

Reichert ziet toekomst in LED-verlichting en ontwikkelt een 60 cm lang dun armatuur met LED-verlichting én met een magnetiserende achterkant. Hij hangt het armatuur aan zijn eigen plafond als test. Daar hangt het zonder probleem zes jaar en dat is het moment dat hij denkt: dit product moet ik voor de markt ontwikkelen. De Maduro60 is het resultaat. "Inmiddels is 90% van de verlichting LED, maar deze lineaire oplossing voor de zakelijke markt was er nog niet. En die had ik wel in huis."

 

Beurs

In oktober 2017 staat LUXOR LICHT op de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen met de Maduro60. Iemand van de Kamer van Koophandel komt in de stand, ziet direct de innovatie en stelt de vraag of het bedrijf ook in staat is om dit product in de markt te zetten. "Dat blijkt moeilijker dan gedacht. Als LUXOR LICHT maken we maatwerk op basis van de vraag. Met de Maduro60 hebben we een standaardproduct in handen. Onze hele organisatie is ingericht om direct met de (eind)klant, de installateur, zaken te doen en niet via de groothandel. De Maduro60 vraagt een andere aanpak, namelijk wel in het schap bij de groothandel." Een week na de beurs wordt Reichert benaderd door Frans Balemans van de KvK. "Hij wist precies de vinger op de zere plek te leggen en stelde voor dat we aan de slag gingen met de Innovation Health Check."

 

Eyeopener

"Frans kijkt van buiten naar binnen en dat is een hele andere manier van kijken. De Innovation Health Check is een hele uitgebreide vragenlijst. Door alleen al die in te vullen, kregen we een hele andere kijk op onze organisatie. Daarna zijn we op advies van Frans aan de slag gegaan met het Business Canvas Model. We hebben eerst naar de organisatie gekeken zonder de Maduro60 en daarna met de Maduro60. De impact van de Maduro60 op de rest van onze organisatie heeft ons de ogen geopend dat we dit dus echt anders moeten aanpakken. Met de Maduro60 hebben we al kapitaal op de plank liggen, in plaats van dat we fabriceren op aanvraag."

 

Uitkomsten

Een van de uitkomsten uit het Business Canvas Model is dat de Maduro60 vraagt om een totaal andere marktbenadering. "Wij moeten zelf de vraag creëren. Naast dat wij met het product op beurzen staan, zetten we ook veel meer online middelen in om het product onder de aandacht te brengen. De Maduro60 is een kant en klaar product waar je geen advies bij nodig hebt. Bovendien levert het bedrijven een forse kostenbesparing op omdat het simpelweg door één persoon aangebracht kan worden." Reichert pakt een Maduro60, klimt op een stoel en laat zien hoe simpel het is om de Maduro60 tegen het metaal van een systeemplafond te klikken, stekker erin en klaar. Het levert een zee van licht op. In plaats van twee pallets met TL-verlichting of LED panelen, is één doos met 60 armaturen (17 kilo) voldoende om eenzelfde ruimte van gelijk, zo niet meer, licht te voorzien. Duurzaam en door één persoon te installeren.

 

Succesverhaal

Wat Reichert en zijn accountmanager Stefan Klok betreft is de samenwerking met KvK-adviseur Frans Balemans absoluut een succesverhaal. "Hij heeft het voor elkaar gekregen dat wij intern alle neuzen dezelfde kant op hebben. Dat wij gestructureerd aan de slag zijn gegaan met onze marketing voor dit nieuwe product. Nu gaan wij een binnendienstmedewerker aannemen zodat Stefan en ik naar buiten kunnen om de Maduro60 en zijn opvolgers aan de man te brengen."

 

(01-11-2019)