‘EEN brengt mij waar ik heen wil’

Haar passie voor tassen bracht Ghislaine Albina (37) vier jaar geleden op het ondernemerspad. Tijdens een vakantie in Frankrijk ontdekte zij hoe mooi kurk in combinatie met leer toegepast zou kunnen worden in modeaccessoires. Enterprise Europe Network (EEN) bracht haar in contact met een nieuwe Portugese producent van kurk.

Bijlagen: 

Na twaalf jaar in de kinderopvang gewerkt te hebben, sprong Albina in het diepe. “Ik heb geen achtergrond als ondernemer, ontwerper of kunstenaar. Nadat ik in Frankrijk in aanraking kwam met kurk als grondstof voor modeaccessoires ben ik mij daarin gaan verdiepen. Al snel bleek dat Portugal hét land is waar je moet zijn als je met kurk wilt werken. In eerste instantie kocht ik een bestaande collectie in waarbij ik wel kon aangeven welke accenten ik wilde aanbrengen. Vervolgens ben ik op allerlei lifestyle evenementen gaan staan om te ervaren of en hoe het materiaal kurk zou aanslaan. Dat bleek positief en ben ik min of meer spontaan in het vliegtuig richting Portugal gestapt op zoek naar een goede eigen producent. Die vond ik ook maar uiteindelijk bleek zakendoen met deze persoon niet succesvol. Communiceren ging buitengewoon lastig, op e-mail werd niet gereageerd. Na anderhalf jaar heen en weer mailen had ik nog altijd geen eigen product. Dat moest dus anders.”

Fashionmatch

In de zomer van 2015 doet Albina, die inmiddels haar eigen tassen ontwerpt, mee aan een door EEN georganiseerde fashionmatch tijdens De Modefabriek, het grootste fashionevent in Nederland. “Doordat de communicatie met mijn producent in Portugal niet goed liep, heb ik mij hiervoor aangemeld, een profiel aangemaakt en aangegeven dat ik op zoek was naar internationalisering van mijn label.” Door dit contact met EEN gaat Albina ook meedoen aan het SIB-traject (Starters International Business). “Inmiddels was duidelijk dat ik mijn tassen niet zou kunnen laten zien op een beurs die in september 2015 zou plaatsvinden. Mijn producent had de tassen niet klaar en ging het ook niet meer doen. Ik heb direct contact opgenomen met Fatma Sener van de Kamer van Koophandel. Ik kende haar via het SIB-traject. Zij bracht mij in contact met Fabienne Matas Guiot, die binnen EEN de Creative Industry als haar aandachtsgebied heeft. Vervolgens is het heel snel gegaan.”

Samenwerking ontwikkelen

Matas Guiot neemt, na het verhaal van Albina gehoord te hebben, direct contact op met haar EEN-collega in Portugal en regelt op die manier afspraken met vier producenten van kurk. Ghislaine: “Ik ben wederom in het vliegtuig gestapt en heb met alle vier de producenten gesproken in aanwezigheid van de Portugese EEN-collega. Met een van de vier ben ik een samenwerking aangegaan. Die samenwerking moet zich nu verder ontwikkelen en binnenkort vertrek ik weer naar Portugal en ga ik samen met de Portugese EEN-collega een samenwerkingscontract opstellen. Daarin laat ik onder meer vastleggen hoe we met elkaar communiceren en binnen welke tijd ik antwoord krijg. Want ook nu blijft het een uitdaging om met Portugezen zaken te doen”.

Snelheid is het succes

Het succes van de samenwerking met EEN zit volgens Albina echt in de snelheid van dit traject. “In minder dan drie maanden had ik een nieuwe producent met wie ik echt een klik heb en zij heeft daarna ook binnen een maand mijn nieuwe collectie geleverd.” Ook Matas Guiot stelt dat de snelheid van dit traject uitzonderlijk is. “Nog voordat het profiel compleet was, kon ik door mijn goede contacten in Portugal al veel betekenen voor Ghislaine.”

Innovation Health Check

Inmiddels is Albina gestart met de Innovation Health Check van EEN. “Deze gezondheidscheck van mijn bedrijf laat mij zien waar ik nu sta, waar ik heen wil en welke stappen ik moet zetten om daar te komen. Het laat mij ook zien dat ik mij te snel op het buitenland heb gericht, terwijl er ook in Nederland een markt is voor mijn producten. Ik sta nu op een kantelpunt met mijn onderneming. Ik moet nu mijn product in de markt zetten. Het plan is er, nu naar de winkels toe om mijn product te presenteren.”